Kunstenfestival Splinters verhuist naar de site-Sabbe en wekt stoet weer tot leven

(foto BRU) © BRU
Redactie KW

Na het verdwijnen van de Ezelsstoet krijgt Kuurne opnieuw een eigen optocht. Op zaterdag 28 september zorgt het vernieuwde Splinters voor een gloednieuwe openingsstoet. Daarnaast koos het kunstenfestival er ook voor om de domeinen van Hoeve Vandewalle te verlaten en zijn tenten op te slaan op en rond Site Sabbe in de Leiemeersdreef.

Na drie edities op de domeinen van Hoeve Vandewalle verlaat het kunstenfestival Splinters deze locatie om op zaterdag 28 september neer te strijken in de prachtige omgeving gelegen op en rond Site Sabbe. Daarnaast werd Splinters ook onder de loep genomen met een grondige metamorfose tot gevolg. Vooraf inschrijven voor de verschillende optredens, voorstellingen en installaties kan dit jaar niet meer, maar een eigen parcours uitstippelen, blijft wel mogelijk.

“Samen met Gemeente Kuurne, Leiedal en de vele artiesten en kunstenaars willen we Site Sabbe in zijn glorie herstellen en voor één dag omtoveren tot een waar kunstenparadijs”, vertelt Arne Quartier, voorzitter en coördinator van Splinters19. “Deze editie opent met een stoet onder begeleiding van de moderne majorettes Les Figurettes Fénoménales. Een speciaal project is de Bootsafari. Het toont perfect aan hoe we vanuit de geschiedenis van de locatie vertrekken om allerhande artiesten te laten creëren en bezoekers mee te nemen op een stiltetrip per boot tussen kunst en luisterverhalen. Sommige performances op Splinters19 zijn doorlopend, andere op uur en met beperkte capaciteit. Wie zich wil verzekeren van een plaatsje op een bepaalde voorstelling doet er daarom goed aan om aan onze infostand een ticket te nemen van ons inschrijvingsbord. Enkel daarmee raak je binnen op een van de voorstellingen. Het eten bij mensen thuis is er helaas niet meer bij vanaf deze editie, maar we bedachten een nieuw concept waarbij individuen, koppels, groepjes vrienden kunnen genieten van een raclettebuffet 2.0, klaargemaakt in onze raclettemobiel die keuze biedt uit drie verschillende afhaalmaaltijden.”

Belgian Dance-tribute

De blikvanger op Splinters19 wordt een ode aan de Belgische muziek, met Popcornterras en openlucht dansvloer, een Club Lino, een tribute to Belgian Dance met onder meer een documentaire over New Beat. Daarnaast is er ook een live set van A Split-Second en dj-sets van de vaste klankman en resident dj van de teloorgegane discotheek Club 55 uit Kuurne. Ook Olivier Pieters, resident in de vroegere Boccaccio in Destelbergen zal eveneens van de partij zijn. Ondanks alle nieuwigheden die Splinters19 in petto heeft, blijft het een kunstenfestival waar multidisciplinaire creatie centraal staat en waar je met het hele gezin gratis artistieke ontdekkingen kan doen.

De organisatie achter het kunstenfestival roept iedereen op om op zaterdag 28 september om 14 uur mee te wandelen in de openingsstoet die vertrekt vanaf de parking van taverne Leiemeers naar de nieuwe locatie site Sabbe. Voor het rijkelijk raclettebuffet moet je wel vooraf inschrijven via www. splinters19.be. Op de website vind je trouwens het volledige programma van het festival. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier