Kunstenfestival Plan B verrast Bekegem

Danseres en choreografe Chloé Geers koos telkens een lukrake vrijwilliger uit het publiek om mee te dansen, terwijl de toeschouwers door de ramen en deuren toekeek. © HDPW
Redactie KW

Op zondag 30 augustus vond het tweede luik van Kunstenfestival Plan B plaats, een idee van drie jonge lokale kunstenaars. Leontien Allemeersch, Jonathan Bonny en Jane Coppin proberen om actuele kunst in een klein dorp te infiltreren.

Mede dankzij het stralende weer zakten aardig wat mensen af naar de kleine gemeente. “Halverwege de namiddag telden we al zo’n honderd bezoekers en veel fietsers houden hier ook even halt,” klinken de drie organisatoren uiterst tevreden, en toch ook een beetje opgelucht. Leontien Allemeersch, Jonathan Bonny en Jane Coppin treffen al sinds januari de nodige voorbereidingen voor de eerste editie van hun Kunstenfestival Plan B. De twintigers stelden immers vast dat actuele kunst vooral in (groot)steden plaatsvindt en wilden met dit concept kunst in hun geboortedorp infiltreren.

6 ‘vreemde’ kunstenaars

Zes jonge kunstenaars van buiten de gemeentelijke grenzen logeerden een week lang bij gastgezinnen. De hele week lieten ze zich inspireren door de omgeving om een volledig nieuw werk te creëren, elk binnen hun eigen stijl. Op 30 augustus vond dan het hoogtepunt van het kunstenfestival plaats waarbij de werken voorgesteld werden.

Rens Cools uit Loenhout nam de hele dag het bestuur van de gemeente over en verklaarde Bekegem onafhankelijk voor één dag, in naam van de kunst. Van zonsopgang tot zonsondergang ontfermde hij zich als burgervader over zijn inwoners. Beeldend kunstenaar Leen Vandorpe uit Sint-Michiels plaatste dan weer een aantal vlaggetjes in een veld, eilandjes die de wind begroeten net als Bekegem tussen de velden. Jolien Naeyaert uit Geluwe zakte met haar caravan af naar de gemeente om er in verschillende performances haar fascinatie voor het begrip landschap uiteen te zetten.

“Toffe week”

Danseres en choreografe Cloé Geers uit Sint-Amandsberg bracht elk uur een site-specific dans in een ruwbouwhuisje langs de Watervallestraat. Tot slot vertelden schrijvers Freek Mariën uit Mechelen en Anna Carlier uit Mollem de kronieken van Bekegem, geschiedenis gekruid met hun eigen fantasie. Bovendien kon iedereen bij hen vragen om een brief te schrijven naar een geliefde, een vriend of gewoon naar zichzelf.

“We kunnen terugblikken op een heel toffe week,” aldus Jonathan Bonny. “We voorzagen een aantal kleine evenementjes voor de kunstenaars en de gastgezinnen zodat het voor iedereen een unieke ervaring werd. Alles moet nog geëvalueerd worden, maar ik denk wel dat we daarin geslaagd zijn.”

HD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier