Kunstencentra uit Brugge en Oostende fuseren tot één kunsthuis

De Mars op Oostende lokte heel wat volk naar de badstad. © Reporters
Redactie KW

Kunstencentra De Werf (Brugge) en Vrijstaat O.(Oostende) gaan verder als één kunsthuis. Ze dienen voor de belangrijke volgende subsidieronde samen één dossier in.

Vrijstaat O. en De Werf bereikten een akkoord over fusie tot één kunsthuis met locaties in Oostende en Brugge. Ze zullen samen één dossier indienen en behouden werk- en presentatieplekken in beide steden. Oostendenaar Hendrik Tratsaert krijgt de artistieke leiding, Veerle Mans (De Werf) neemt het zakelijk gedeelte voor haar rekening. 18 personeelsleden van beide organisaties zouden aan boord blijven.

Vrijstaat O. verzekert dat de werking in Oostende nog zal uitgebreid worden, onder meer met een extra plaats op het provinciaal domein Raversijde. Het geld dat vrij komt door pensionering van personeelsleden in Brugge zal extra ingezet worden voor programmering; alle disciplines van beide kunstencentra blijven behouden in de nieuwe structuur. Ook de Droge Coo, de locatie op de Zeedijk, zal behouden blijven als uitvalsbasis.

Vrijstaat De Werf

De Werf, al 30 jaar actief en met twee locaties in Brugge, is een kunstencentrum voor jazz en podiumkunsten en heeft ook een eigen platenlabel. Het ontvangt van Vlaanderen 870.000 euro. Vrijstaat O. startte in 2005 in Oostende en is als kunstencentrum actief rond muziek, literatuur, podium- en beeldende kunst. Vrijstaat O. heeft 130 activiteiten per jaar en is vooral bekend van grotere projecten zoals de ‘Mars op Oostende’ dat enkele jaren geleden 10.000 mensen lokte en het dansfestival Dansand. Vrijstaat O. ontvangt 430.000 euro Vlaamse subsidie en een stedelijke dotatie.

(efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier