Kunstenares Josiane Vanhoutte toont haar werken in de catacomben van H. Hartkerk

Alle werken van Josiane Vanhoutte staan in de catacomben. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zaterdag 15 februari zetten verschillende musea en galerijen de deuren open voor de Nacht van de Musea en de Galerijen. De stadsgids leidt de kunstliefhebbers tot bij kunstenares Josiane Vanhoutte in de Heilig Hartkerk. “Ik maak zowel realistische als abstracte werken.”

Al vanaf 14 uur zetten de Oostendse galeries en musea de deuren open. Met 35 kunsthuizen, waaronder heel wat nieuwkomers, telt de Nacht van de Musea en de Galerijen dit jaar een recordaantal deelnemers. Een van hen is Josiane Vanhoutte. De stadsgids brengt je langs alle beelden in de stad met als eindpunt Josianes catacomben in de Heilig Hartkerk. Josiane is een echte Oostendse. Ze werd geboren in een gezin met drie kinderen. Zij belandde als enige in de kunstwereld. “Ik ben autodidactisch begonnen. Omdat het me aan techniek ontbrak, volgde ik vier jaar les aan de Kunstacademie in Oostende”, zegt Josiane, die intussen zelf twee kinderen en vijf kleinkinderen heeft. “Vroeger was ik fulltime kleuteronderwijzeres in Rijksbasisschool Stene. In die tijd verzamelden we heel wat waardeloos materiaal zoals wc-rolletjes, kaasdoosjes, yoghurtpotjes, enzovoort waarmee we dan creatief aan de slag gingen.” Daar werd de kiem gelegd van Josianes latere kunstcarrière.

foto JRO
foto JRO

“Toen ik 28 was, maakte ik mijn eerste portret. Ik wilde het liefst vooral portretten maken. Maar als je uiteindelijk naar de academie gaat, dan ben je verplicht om ook geabstraheerd werk te maken”, legt Josiane uit. “Ik ben mijn hele leven wel in die bustes en portretten blijven hangen. Ik zal er nu wel al een honderdtal gemaakt hebben. Die bustes en die portretten doe ik heel graag, omdat ik altijd iets meer achter het masker wil vinden. Maar automatisch stop je daar onbewust ook iets van jezelf in. Precies of je kan dat niet tegenhouden”, weet de Oostendse kunstenares.

Koning boudewijn

Josiane Vanhoutte maakte onder meer het borstbeeld van Lucy Loes ter hoogte van de Vistrap. Maar ook het bronzen beeld van de brandweerman voor de brandweerkazerne is van haar hand. Net als het bronzen standbeeld van Koning Boudewijn aan de Venetiaanse Gaanderijen en het borstbeeld van Grace Kelly aan het Kursaal. Overal kom je wel een werk van de Oostendse kunstenares tegen.

Kunstenares Josiane Vanhoutte toont haar werken in de catacomben van H. Hartkerk

“Ik heb altijd zowel realistisch werk als gestileerd werk gecreëerd. Ik was steeds met beide tegelijkertijd bezig. Kon ik bij het ene werk niet verder, dan ging ik verder met het andere. Zo kon ik altijd dieper en dieper in de vormen kijken. Al mijn werken starten ook van een organische vorm. Ik ga niets uitvinden.”

Welk werk in Oostende Josianes favoriet is? “Ik vind ze allemaal mooi op hun eigen manier. Alleen vind ik dat het standbeeld van Koning Boudewijn nog steeds niet tot zijn recht komt op die plaats”, zucht Josiane.

Kunstenares Josiane Vanhoutte toont haar werken in de catacomben van H. Hartkerk

Zes jaar geleden kreeg ze de kans om de catacomben van de Heilig Hartkerk te gebruiken om haar kunstwerken tentoon te stellen. “Aan de rand van de stad had ik een parkje, waar ik 35 jaar lang hard aan heb gewerkt”, vervolgt Josiane. “Ik ben er weggegaan omdat ik tot vier keer toe illegalen binnen kreeg. Men zei me toen dat ik beter een ander onderkomen zocht voor mijn kunst.”

Compartimenten

“Gelukkig kreeg ik van de kerkraad de kans om de catacomben af te huren. Er is altijd permanentie. Iedereen die dat wil, kan de catacomben komen bezoeken, mits ze vooraf een afspraak hebben gemaakt. Alle kunstwerken die ik ooit heb gemaakt, staan hier uitgestald”, zegt Josiane.

Kunstenares Josiane Vanhoutte toont haar werken in de catacomben van H. Hartkerk

De catacomben werden tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt als schuilplaats bij bomalarm. “Dat is ook de reden waarom ze in compartimenten verdeeld zijn. Om de mensen wat privacy te gunnen. Voor mij is dit uiteraard ideaal. Mijn werk is heel divers en zo kan ik kamer per kamer apart inrichten en mijn werken gesorteerd opstellen”, legt Josiane uit.

Wie de catacomben van Josiane Vanhoutte wil bezoeken op zaterdag 15 februari wordt om 15 uur verwacht aan het beeld van Lucy Loes ter hoogte van de Vistrap. Eindigen doe je in de catacomben van de Heilig Hartkerk.

Foto JRO
Foto JRO

Wie de catacomben buiten de Nacht van de Musea en Galerijen wil bezoeken, kan mailen naar josyane.vanhoutte@telenet.be.

foto JRO
foto JRO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier