Kunstenares Eva is terug bij Tuin & Sfeer in Izegem

© (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Zondag palmt plantenbeurs Tuin & Sfeer voor het derde jaar op rij het park bij Kasteel Blauwhuis in. Een van de vaste waarden van het evenement is standhoudster Eva Withoek. Zij is al ruim tien jaar aanwezig op elke editie van Tuin & Sfeer om het publiek er kennis te laten maken met haar keramiekkunsten, al moest ze vorig jaar forfait geven door een onfortuinlijke valpartij.

“In 20018 viel ik enkele dagen voor de plantenbeurs met mijn fiets”, vertelt Eva (41). “Ik zat lange tijd met mijn voet in het gips en tot op vandaag voel ik er nog de gevolgen van. Tot mijn spijt moest ik daardoor voor het eerst sinds lang een editie overslaan, maar dit jaar ben ik er opnieuw met heel veel plezier bij.”

Eva is de dochter van Tuin & Sfeer-bestuurslid Rik Withoek en kwam zo in contact met de organisatie. “Vroeger kwamen we met heel het gezin helpen om alles mee in goede banen te leiden”, blikt ze terug. “In 2004 ben ik dan actief geworden bij het Izegemse Keramiek Collectief en sinds 2015 ben ik zelfstandige in bijberoep, waarbij ik me focus op pottendraaien en het maken van voorwerpen in keramiek. Sinds tien jaar ben ik dan ook niet van de beurs weg te branden en baat ik er mijn eigen standje uit.”

Het is leuk om terug te grijpen naar oude ambachten

Wat spreekt er Eva dan zo in de kunst van het keramiek maken aan? “Omdat klei van oorsprong puur, eerlijk en creatief is”, meent ze. “Klei is een product van de natuur waar we fantastische gebruiks- en siervoorwerpen van kunnen maken. Het vormgeven van klei geeft me dan ook een vorm van voldoening en rust. In de loop der jaren kreeg mijn eigen atelier thuis vorm en investeerde ik ook in een draaitafel en keramiekoven. Zo is mijn zaak ‘Min Goeste’ ontstaan omdat het werken met klei precies dat is: min goeste. Het brengt me dichter bij mezelf en de natuur.”

thuiskomen

Eva maakt mooie voorwerpen uit keramiek. Deze kan je nu zondag zien op haar standje tijdens Tuin & Sfeer. “Zo kan je er enkele mooie chante-pleurs zien”, zegt ze. “Het is voor mij leuk om terug naar oude ambachten te grijpen en zo technieken uit de middeleeuwen terug tot leven te wekken. Dat varieert verder van het maken van tasjes tot potjes voor dagelijks gebruik. Ik kijk alvast uit naar Tuin & Sfeer. Voor mij is dat altijd een beetje thuiskomen.”

Eva organiseert dit jaar bij haar thuis ook vijf oefensessies pottendraaien. Die duren telkens drie uur. (vadu)

Meer info: www.mingoeste.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier