Kunstenaars geven elektriciteitskastjes kleurrijke make-over

Burgemeester Geert Vanden Broucke stak kunstenaar Simon Mannaerts een handje toe en trok zelf enkele streepjes met het penseel. © MVP
Redactie KW

In de tweede editie van het Nieuwpoortse kunstevenement ‘Zomer Vol Kunst’ staat streetart centraal. Het project ‘Tour Elektriek’ bijt de spits af en zorgt voor de opwaardering van het straatbeeld door de saaie elektriciteitskasten een kunstige en kleurrijke make-over te geven.

Aan deze Tour Elektriek werken zeven streetartkunstenaars van het kunstenaarscollectief Treepack mee. Deze Belgische organisatie is gespecialiseerd in muurschilderingen en streetart en heeft al heel wat artistieke projecten in de hele Benelux gerealiseerd. De deelnemende kunstenaars zullen elk, in hun eigen stijl, een elektriciteitkastje omvormen tot een uniek pareltje.

Simon Mannaerts nam als eerste kunstenaar de elektriciteitskast in de Ankerstraat onder handen. Simon heeft Antwerpse roots, is illustrator, streetartkunstenaar en muralist, maar schildert ook op doek. Sinds 2019 maakt hij deel uit van Treepack.

“Voor mij is het enorm belangrijk dat kunst voor iedereen toegankelijk is. Het pluspunt van Tour Elektriek (dat in Antwerpen is gestart als ‘Tour Elentrik) is dat je geen toegangskaartje moet kopen om te genieten van kunst. Je kunt de kunstwerken gewoon gratis bekijken“, vertelt kunstenaar Mannaerts.

Laagdrempelig

“Kunst in de openbare ruimte is daarom het ideale platform om veel mensen te bereiken én reacties te genereren. Als je op straat aan het werk bent, kan je makkelijk de dialoog aangaan met voorbijgangers en inwoners, want de meeste mensen blijven wel even nieuwsgierig kijken naar wat je aan het doen bent.”

Schepen van Cultuur Ann Gheeraert vult aan: “Met het project Tour Elektriek laat Nieuwpoort inwoners en bezoekers op een laagdrempelige manier kennismaken met kunst. Als kunstlievende stad willen wij iedereen laten genieten van kunst, maar tegelijkertijd willen we kunstenaars een forum aanbieden om zich creatief uit te leven.”

“In het straatbeeld verschijnen de komende weken mooie streetartcreaties. Maar liefst tien elektriciteitskastjes in het centrum krijgen een opsmukbeurt en worden beschilderd met een maritiem thema. De beschilderde kastjes vormen samen een kleurrijk parcours doorheen de stad. Startpunt van Tour Elektriek is het Marktplein. Op 1 juli zal de Antwerpse straatartiest Lobster Robin daar onder de boog van de stadshal het straatbeeld kleur geven met een unieke muurschildering als blikvanger.”

Nog meer kunst

Onder de noemer ‘Gif Mo Chette’ sieren opvallende breikunstwerken verscheidene bomen in Nieuwpoort-Stad, Sint-Joris en Ramskapelle. Dit werd gerealiseerd door de leden van Ferm Ramskapelle, de Gezinsbond Nieuwpoort en enkele enthousiaste breiliefhebbers.

Daarnaast krijgt de Week van de Amateurkunsten een nieuwe invulling. Niet de kunstenaars, maar wel de kunstwerken worden in quarantaine geplaatst: veilig achter glas op verschillende locaties in de stad.

Burgemeester Geert Vanden Broucke kijkt alvast reikhalzend uit naar deze editie van ‘Zomer Vol Kunst’. “Nieuwpoort is een kunstminnende stad waar hedendaagse kunst een prominente rol in de openbare ruimte krijgt. De kleurrijke streetartcreaties van Tour Elektriek vormen ongetwijfeld een mooie toevoeging tot ons kunstpatrimonium. Ook onze andere zomerse cultuurinitiatieven zullen zeker gesmaakt worden.”

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier