Kunstenaar Wim Delvoye krijgt zes maanden cel met uitstel voor bedreigingen

© IMAGEGLOBE
Redactie KW

Kunstenaar Wim Delvoye uit Wervik, die beschuldigd werd van bedreigingen aan het adres van twee ambtenaren en een politievrouw op zijn kasteel in Melle, is bij verstek veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een effectieve geldboete van 2.750 euro. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank dinsdag beslist.

Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye werd beschuldigd van smaad door woorden, daden, gebaren of bedreigingen aan het adres van ambtenaren die controles kwamen uitvoeren en aan een politievrouw. Hij moest zich ook verantwoorden voor diefstal met geweld of bedreiging van het legitimatiebewijs van een van de ambtenaren en van diens fototoestel.

De twee controleurs van het Agentschap voor Natuur en Bos werden uitgescholden voor “corrupte ambtenaren”. Delvoye zou hen neus tegen neus uitgescholden hebben en na zijn verhoor met beide middelvingers naar hen gezwaaid hebben. Tegen de agente zei Delvoye dat “indien zij de opdracht zou krijgen om de Joden in een trein te steken met het oog op vernietiging, zij deze opdracht zou uitvoeren omdat zij zonder nadenken haar job uitoefent.”

Recht op vrije meningsuiting

De feiten hadden in 2011 plaats. De rechtbank oordeelde dat de redelijke termijn overschreden was, omdat er een periode van meer dan twee jaar was tussen de verwijzing naar de rechtbank en de dagvaarding. Daardoor legde de rechter geen effectieve straf op. “De beklaagde was uiterst arrogant en agressief. De rechtbank tilt zwaar aan de verwijzing naar de deportatie van Joden en aan de doodsbedreigingen aan de slachtoffers en hun gezin”, stelde rechtbankvoorzitter Farah Bouquelle. Delvoye had het ambtenarenkoppel en hun dochter bedreigd en gezegd dat hij hun ‘huis in de fik’ zou steken.

Delvoye en zijn advocaat Walter Van Steenbrugge lieten bij de behandeling van de zaak verstek gaan, omdat de rechtbank het dossier over de milieu-inbreuken niet bij de zaak wou voegen. Tijdens de zitting erkende Delvoye wel dat hij de slachtoffers ‘corrupte ambtenaren’ genoemd had, stelde de rechter. “De beklaagde moet inzien dat zijn recht op vrije meningsuiting niet absoluut is. (..) Hoewel hij volhoudt dat hij dacht dat het indringers of homejackers waren, hadden de ambtenaren zich gelegitimeerd. Hij nam de identificatiekaart af en stak ze in zijn achterzak.”

De slachtoffers krijgen ieder schadevergoedingen tussen de 500 en 1.250 euro. Ook het Vlaams Gewest krijgt een schadevergoeding. Delvoye kan nog verzet aantekenen tegen het vonnis, zodat de zaak door dezelfde rechtbank opnieuw wordt behandeld.

(Belga)