Kunstenaar Sabin Nys uit Middelkerke stelt binnenkort tentoon aan de kust

Sabin Nys kreeg al internationale erkenning voor zijn werken. © RDB
Redactie KW

Aan artistiek talent in Middelkerke geen gebrek. Al is Sabin Nys nog niet echt bekend in de gemeente. Sabin is beeldend kunstenaar en bereidt zich voor op zijn tentoonstelling in september en oktober.

“Het heeft altijd in me gezeten, anders zijn”, begint Sabin. “Ik voelde me overal de vreemde eend in de bijt. Als je in een boerendorp woont, met de naam Sabin, waar iedereen Jef of Jos is, dan ben je al een specialleke op zich. Ook bij de leerkrachten werd mijn gedrag opgemerkt, zo ging ik van het vierde leerjaar meteen over naar het eerste middelbaar Latijnse, om de uitdaging groter te maken.”

Blijven tekenen

“Dat is de clou van mijn leven ‘uitdaging’. Ik heb er destijds voor gekozen om van kunst niet fulltime mijn beroep te maken, een kunstenaar heeft geen financiële zekerheid. Ik werd autorijinstructeur. Maar ik ben blijven tekenen en schilderen.”

“13 jaar geleden ging er een nieuwe wereld voor me open, ik ging toen met pensioen en kwam in aanraking met fotografie. Na mijn opleidingen in de teken- en schilderkunst en de klassieke fotografie, kreeg ik steeds meer interesse in een combinatie van al deze mogelijkheden. Ik werd in Frankrijk gevraagd om foto’s te maken voor de folders van L’office du Toerisme. Na maanden in Frankrijk te vertoeven, kwam ik zeven jaar geleden in Middelkerke terecht. Ik gaf al tentoonstellingen in het binnenland. Nu is de kust aan de beurt”, vertelt Sabin Nys.

Ik werk altijd met naaktmodellen, want een naakte vrouw is het mooiste landschap

“Mijn stijl is uniek, persoonlijk en mysterieus. Hoe ik te werk ga, hoe ik mijn foto’s bewerk, dat blijft een geheim. Ik ga ook nog regelmatig aan de slag met verf en borstel om de werken een eigen toets te geven. Ik neem misschien 1.000 foto’s van een model waar ik er maar eentje uithaal. Daarna hangt deze foto zes maanden in mijn woning. Als de foto me daarna nog interesseert, weet ik dat ik ermee aan de slag moet gaan.”

Naakte modellen

“Ik werk altijd met naaktmodellen. Een naakte vrouw is het mooiste landschap dat er bestaat. Waarom er dan geen gebruik van maken om eigenzinnige kunstwerken te maken die emoties uitstralen? Soms expliciet, soms verhullend.”

Internationaal kreeg de kunstenaar al veel bewondering voor zijn werken. Zo hangen er een aantal in Frankrijk, Nederland en ook in Dortmund. Op 6 september start zijn tentoonstelling in Oostende, in de Geuzetorre, Kazernelaan 1. (RDB)

Wie meer wil weten over Sabin Nys, kan mailen naar fotoSabin@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier