Kunstenaar Marc Vanhecke stelt zijn eerste boek voor: “Mijn kunst is mijn passie”

Marc Vanhecke poseert trots met zijn boek 'Metalicum', dat terugblikt op de voorbije 20 jaar. © JCR
Redactie KW

Kunstenaar Marc Vanhecke stelt op 12 en 13 december zijn eerste boek voor: ‘Metalicum’. “Een kijkboek met foto’s van tal van metaalsculpturen uit mijn kunstenaarscarrière van de voorbije 20 jaar”, zegt Marc, wiens doorbraak er definitief kwam toen hij voor de eerste keer een trofee voor de E3-prijs in Harelbeke mocht maken.

Marc Vanhecke is een ex-Koolskampenaar die tot vorig jaar nog de markten deed met gordijnen en overgordijnen en met zijn vrouw een winkel in de Ardooisestraat in Koolskamp runde. “Anderhalf jaar geleden zijn we daarmee gestopt en sindsdien mag ik me fulltime beeldend kunstenaar noemen”, lacht Marc. “Sinds maart wonen mijn vrouw Nelly en ik in de Muizelaarstraat in Pittem, waar ik over een vrij groot atelier beschik.”

Marc hield al van jongs af van tekenen en schilderen. “En dat ben ik altijd graag blijven doen. Zo graag zelfs dat toen mijn dochter op school de opdracht kreeg een bloem van Van Gogh te schilderen, ik dat in haar plaats deed. Dat mocht natuurlijk niet, maar ze kreeg er bij wijze van spreken 11 op 10 voor van de juf”, lacht Marc.

E3 Harelbeke

Metalen sculpturen begon Marc pas te maken toen hij begin de veertig was. “Ik startte ermee toen mijn vader, die smid was, mij al zijn materiaal naliet. Mijn doorbraak als kunstenaar kwam er pas toen ik de trofee voor de E3-prijs in Harelbeke mocht maken. Een opdracht die ik kreeg via Bernard Coussens van het bedrijf CBL, waar ik mijn ‘baguettes’ om te lassen haalde. Hij had mijn kleine metalen fietsjes gezien die ik maakte voor een tentoonstelling in Veurne. Hij had het erover met zijn broer Jacques Coussens, de pr-man van de E3-prijs, die me meteen de opdracht gaf de trofee te maken voor de winnaar. Die laureaat was toen Tom Boonen. Dit jaar maakte ik de trofee al voor de negende keer, die voor de junioren al voor de zesde keer.”

Geen enkel beeld is identiek. Dag in, dag uit ben ik ermee bezig in mijn atelier

Het beeld voor ‘100 jaar Koolskamp Koers’ is ook van de hand van de ex-Koolskampenaar. “Het is gemaakt uit aan elkaar gelaste oude nagels. Om het met een toepasselijk woord voor het Kampioenschap van Vlaanderen te zeggen: een leeuwenwerk! Eddy Merckx was hier in Koolskamp in 2015 voor de officiële inhuldiging en daar ben ik bijzonder trots op. Ik maak ook nog de trofeeën voor de cyclocross in Ardooie.”

Fotografie van Frans Dejonckheere

Marc creëert uiteraard meer dan alleen maar koerstrofeeën. “Mijn metalen sculpturen zijn meestal figuren. Kleine en grote, ruwe en blinkende beelden. Geen enkel beeld is identiek. Dag in, dag uit ben ik daar nu mee bezig in mijn atelier. Alleen de zondagnamiddag is voor mij een rustdag, dan maak ik tijd voor mijn vrouw Nelly. Mijn kunst is mijn passie.”

“Het idee om een boek te maken, ontstond op het podium van de E3-prijs in Harelbeke. Johan Vergote van Uitgeverij Bibliodroom in Meulebeke wilde graag een fotoboek van mijn metalen sculpturen uitgeven. Ik wist helemaal niet hoe dat in zijn werk ging. Meer dan een jaar heeft dat geduurd. Het is een overzicht van mijn werk met fotografie van Frans Dejonckheere. En met enkele teksten in het Nederlands, Frans en Engels.”

Boekvoorstelling

Het boek Metalicum wordt op zaterdag 12 december om 16 uur voorgesteld in Brouwerij Debrabandere aan de Rijksweg 33 in Bavikhove. Journalist Carl Berteele is de moderator. Vooraf is er om 15 uur een rondleiding mogelijk in de brouwerij.

Op zondag 15 december is er een tweede voorstelling in zaal TTC Meulebeke in de Elbestraat 34 in Meulebeke. Wie er bij wil zijn, moet vooraf inschrijven via vanheckemarc@gmail.com of 0473 9349 77. Het boek kost 45 euro. Er is ook een genummerde en gelimiteerde editie op kunstboekenstaander voor 295 euro. Van de tien exemplaren zijn er al zeven gereserveerd. Meer informatie op bovenstaande mail en gsm.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier