Kunstenaar is begonnen aan uitdaging om zich te bevrijden van blok aan zijn been

Redactie KW

Sinds vrijdagmorgen omstreeks 10 uur probeert een geketende Mikes Poppe zich in het Oostendse gerechtshof te bevrijden van een enorm blok carrarra marmer dat letterlijk als een blok aan zijn been ‘hangt’.

Nee, de man liep geen veroordeling op, maar zijn performance kadert in het kunstevenement ‘Het Vlot – Kunst is niet eenzaam’ van curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos. Antwerpenaar Mikes Poppe (34) gooit tijdens zijn performances zijn lichaam in de strijd.

Tot hij zichzelf uit het blok bevrijd heeft, blijft hij vastgeketend en moet hij in het gerechtsgebouw bivakkeren: eten, drinken, slapen, zijn behoefte doen, tekenen… alles moet in de onmiddellijke omgeving van het blok gebeuren tot hij weer vrij is. “Op die manier wil ik me bevrijden van de druk van de kunstgeschiedenis om mij vrij aan mijn eigen oeuvre te kunnen wijden”, zegt Mikes ons, net voor hij door Joanna De Vos in de voetboei wordt geklonken en zijn eerste beitelslag in de holle gerechtszaal weergalmt.

“Zelf schat ik dat ik mij bevrijd zal hebben tussen de 10 dagen en drie weken“, geeft hij nog mee. Je kunt de kunstenaar aan het werk zien tussen 10 en 18 uur, behalve tijdens het weekend en op maandag. Gerechtsgebouw Raadszaal van het Eerste Kanton Canadaplein 1A Oostende.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier