Kunstenaar Frans Gentils laat fantasie en wetenschap samensmelten op expositie

In A-Internationale Gallery loopt tot zondag 30 augustus de tentoonstelling 'Evolutionary World'. © foto svv
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

In A-Internationale Gallery (gelegen aan de Braambergstraat 14 nabij de Brugse Vismarkt) loopt tot zondag 30 augustus de tentoonstelling ‘Evolutionary World’. Op deze bijzondere en tegelijk eigenzinnige expositie zijn enkele schilderijen en tekeningen van de zoon van wijlen Vic(tor) Gentils te zien, bij leven zelf beeldhouwer, schilder en vertegenwoordiger van het nieuw realisme.

Als kind ging Frans Gentils (69) fossielen zoeken in het zand. Voor de in Turnhout geboren kunstenaar vormde dit het begin van een diepgewortelde fascinatie voor archeologie, evolutie en entropie ofwel het streven van alle systemen naar de grootst mogelijke vrijheid of wanorde.

Deze drie interessegebieden gingen de fundamenten van zijn wereldbeeld vormen. Frans Gentils’ leven en werk worden dan ook gekenmerkt door een intuïtieve zoektocht naar onderliggende verbanden tussen vormpatronen als daar zijn – jawel – afvalstorten, scheepswerven of de natuurlijke wereld.

Dit verklaart waarom zowel zijn tekeningen als zijn schilderijen combinaties zijn van fossiele vormen, menselijke lichaamsdelen en dierlijke elementen. Zo komt Frans Gentils tot een nieuwe toekomst die als het ware het darwinisme overstijgt. De evolutieleer die tegelijk het mystieke omarmt.

Archeologische vondsten

Oude industriële sites, havengebieden, afvalstorten evenals natuurhistorische musea hanteert hij vaak als werkplaats. Dit is duidelijk merkbaar in zowel de keuze van zijn onderwerpen als de achtergrond die hij hierbij hanteert. Frans Gentils merkte doorheen zijn zoektocht de gelijkenissen tussen fossiele vormen en de overblijfselen van menselijke activiteit uit de samenleving.

Niet alleen het idee van afval als toekomstige archeologische vondst, maar ook de invloed van de mens op zijn leefomgeving. Naast deze materiële aspecten, speelt ook het mentale een belangrijke rol. De kunstenaar gaat met een vrije geest te werk en prikkelt op die manier de fantasie van de toeschouwer.

Een ander facet van het oeuvre van Frans Gentils is een serie zogenaamde dark sense-tekeningen. Hierbij creëert hij portretten in complete duisternis, ontneemt zichzelf dus van het visuele en hanteert louter de tastzin. Een vernieuwende vorm van portretkunst waarbij zijn psyche lichaam en geest verkent.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier