Kunst Adelt Steenbrugge viert dit weekend hun honderdjarig bestaan

Redactie KW

De toneelkring Kunst Adelt Steenbrugge viert dit weekend hun honderdjarig bestaan. Dat ging gepaard met een academische zitting op zaterdag.

Op zondag kan je de ganse dag een expo bezoeken in de Kinderboerderij van de Zeven Torentjes waar de kring nu sinds enkele jaren zijn voorstellingen brengt. Er zijn heel wat unieke foto’s te bewonderen.

Op tweede Paasdag van 1919 stonden ze voor het eerst op de planken met drie blijspelen met zang. Het was door toedoen van de abdij dat de toneelkring gestart is. Eerste voorzitter was Firmin Degryse en intussen zijn ze aan hun 13e voorzitter met Peter Desauter die zaterdag heel wat acteurs, regisseurs en medewerkers van vroegere jaren mocht verwelkomen.

Vrouwen bleven lang verboden en toen moesten mannen de vrouwelijke rollen overnemen. Het bisdom kon enkel uitzonderingen verlenen. In 1961 werden de voorzichtige stappen gezet voor een eigen jongerenafdeling die later heropgestart is en nu hun eigen productie brengen. In al die jaren hebben ze op zeven verschillende locaties op de planken gestaan. Nu willen ze blijven in de toneelschuur van de kinderboerderij in Assebroek waar ze telkens volle zalen trekken voor hun producties.

(SR/ foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier