Kruim van de comedywereld strijkt neer in Rid’O: “Ze voelen zich hier thuis”

Olivier Declercq in zijn comedycafeetje Rid'O: "Het is hier ideaal voor try-outs." © GLO
Gillian Lowyck

Wie het najaarsprogramma van de Rid’O raadpleegt, ziet het meteen: het kruim van de Vlaamse comedyscene strijkt neer in het comedycafé aan ‘t Paard. Kamagurka, Freddy De Vadder, Han Solo… Namen die grote zalen uitverkopen, maar zich in het café van Olivier Declercq thuis voelen.

De Rid’o werd in 2016 opgericht door Olivier Declercq (40). “Op 1 oktober zal het precies drie jaar zijn”, vertelt de uitbater. “Het was eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling om een comedycafé op te richten, maar een evenementenbureau. Ik was sowieso al een comedyfan en wilde graag meer evenementen in die richting organiseren. Ik was op zoek naar een vast lokaal voor het bureau waar ook af en toe comedyavonden zouden kunnen plaatsvinden. Zo groeide het idee uit tot iets helemaal anders… En kijk, we vonden een pand en vandaag is de Rid’o het enige comedycafé aan de hele kust. In steden zoals Gent en Antwerpen vind je wel nog comedycafé’s, maar wij zijn hier uniek”, klinkt het.

Olivier vond een geschikt pand aan het Leopold I-plein (‘t Paard), nam een binnenhuisarchitect onder de arm en startte met de Rid’o. “Vandaag mag je ons inderdaad een gevestigde waarde noemen”, glundert hij. “De naam heeft trouwens heel wat lagen. Je kan er gordijn in het Frans in horen – wat uiteraard past bij de comedywereld – of het betekent ook lachen in het Esperanto. Of nog in het Frans: lachen aan het water. Andere mensen zeggen dan weer dat de O voor mijn naam of Oostende staat. Iedereen vindt er wel iets in.” (lacht)

Open mic

Olivier heeft een passie voor stand-up comedy en nam zelf al deel aan onder meer Humo’s Comedy Cup. “Vandaag staat dat eerder op een laag pitje, maar af en toe durf ik wel nog eens het podium betreden.”

In de Rid’o is er elke maand een open mic-night. Gelijk wie dat wil, kan zijn of haar stand-up comedy brengen voor een publiek. “Ik vind het belangrijk om iets dergelijks te organiseren voor beginners”, legt Olivier uit. “Zo weet je of comedy eigenlijk wel iets voor jou is. Het is niet iedereen gegeven om voor een publiek te staan. Zo zijn er mensen die het één keer proberen en daarna nooit meer, of mensen die hun comedycarrière een tweede leven inblazen. En ik heb hier ook al een aantal mensen gezien die bezig zijn met verdere stappen te zetten in het wereldje. Dat doet wel deugd om te zien.”

Als je de programmatie voor dit najaar en 2020 raadpleegt, zie je heel wat grote namen op de affiche blinken. “Klopt, de top van de West-Vlaamse comedians komen hier optreden”, zegt Olivier trots. “Ik ben heel blij met deze line-up. In het begin schreef ik zelf veel boekingskantoren aan. Nu begint mijn zaak bekend te worden en komen comedians hier zelf aankloppen. Het heeft even geduurd, maar nu begint de Rid’o een naam te krijgen in het circuit.”

Veel comedians zoeken een plek waar ze voor een kleiner publiek kunnen spelen

Bekende artiesten zoals Kamagurka en Freddy De Vadder verkopen gemakkelijk pakweg het Kursaal uit, maar in de Rid’o treden ze op voor zeventig man. “Veel comedians zijn op zoek naar een plek waar ze voor een kleiner publiek kunnen optreden voor een try-out. Dit is daar de geschikte plek voor.”

En wat brengt de toekomst voor de Rid’o? “Ik droom ervan om hier namen zoals Philippe Geubels en Alex Agnew te kunnen programmeren. Die mannen zijn drukbezet, maar zoals ik al zei is dit de ideale plek om een try-out te doen”, knipoogt Olivier.

“Verder zou ik ook graag eens wat Engelse comedians naar Oostende halen. De comedyscène ginder is zo groot en gevarieerd. Mijn klanten vragen er ook naar. Dus dat behoort zeker tot de ambities”, klinkt het.

Enkel mannen

Wat wel opvalt, is dat er op de programmatie geen enkele vrouw staat. “Nog niet! En ook niet bewust. Door omstandigheden zijn het nu allemaal mannen. Terwijl er ook goeie vrouwen bezig zijn. Op de open mic-nights hebben er trouwens wél al vrouwen op het podium gestaan”, geeft Olivier Declercq tot slot nog mee.

Alle info voor de optredens van Kamagurka, Joost Van Hyfte, Freddy De Vadder, Piet De Praitere, Bas Birker, Lukas Lelie, Han Solo, Jeron Dewulf en Steven Goegebeur vind je op de Facebookpagina van de Rid’O. De voorstellingen kosten telkens 10 euro (behalve Kamagurka en Freddy De Vadder, die kosten 12 euro). Voor de liefhebbers zijn er ook abonnementen beschikbaar voor 80 euro.

Mohsin Abbas brengt eerste D’Ostendsche Conference

Op vrijdag 20 december vindt in de Rid’o een primeur plaats: een eerste eindejaarsconference met Oostende in de hoofdrol. Comedian Mohsin Abbas neemt de actualiteit van het afgelopen jaar onder de loep.

Mohsin Abbas brengt d'Ostendsche Conference.
Mohsin Abbas brengt d’Ostendsche Conference.© GLO

Mohsin Abbas (31) timmert al een tijdje aan de weg als comedian en de laatste tijd gaat het hard. “Onlangs mocht ik voor 1.700 man optreden in Waregem Expo, dat was een droom. “Ik werd ook tweede op de Lunatic Comedy Award”, vertelt hij. “Ik had de comedy een tijdje laten liggen en heb nu weer de draad opgepikt. Ik krijg meer en meer boekingen binnen. In de maand september staan er zeven optredens gepland.”

En in december brengt Mohsin dus de allereerste Oostendse eindejaarsconference in comedycafé de Rid’o. “Er bestaan al zoveel eindejaarsconferences over België. Maar in Oostende zit ik op de eerste rij; ik heb de stad van dichtbij zien veranderen, heb de verkiezingen meegemaakt, er is hier van alles te doen… Ik absorbeer dat alles en kom aan meer dan voldoende materiaal dat enkel over Oostende gaat. Zo ontstond het idee”, vertelt Mohsin.

Politiek

Het resultaat zal een optreden van anderhalf uur zijn. “Geen klassieke stand-up, maar ik werk ook samen met sidekick Kjen Descheemaecker en er zal beeld, klank en muziek zijn. Alles wat er sinds 1 januari 2019 in Oostende gebeurd is, komt aan bod. Niet alleen actualiteit, maar ook de Oostendse geschiedenis en de taal komt aan bod. De hele show zal in het plat Oostends zijn, dat vind ik belangrijk”, zegt hij. De naam D’Ostensche Conference is trouwens een knipoog naar D’Ostendsche Revue. “Er zijn zeker gelijkenissen met de Revue, maar het grote verschil is natuurlijk dat dit geen toneel is.”

Mohsin zetelt sinds dit jaar ook in de gemeenteraad voor SP.A-Stadsmakers. “Als ik op het podium sta, dan ben ik een comedian en geen politicus. Dat wil dus zeggen dat ik niemand zal sparen. Waarom zou ik partijdig zijn? Uiteraard komt de politiek aan bod maar het zal er zeker niet de hele avond over gaan. Als D’Ostensche Conference een succes is, zal het de bedoeling zijn om het voortaan elk jaar te organiseren”, geeft Mohsin nog mee.

D’Ostendsche Conference vindt plaats op vrijdag 20 december in de Rid’o. Deuren om 19 uur, start van de conference om 20 uur. Tickets kosten twaalf euro in voorverkoop en zijn verkrijgbaar in de Rid’o, Leopold I-plein 1. Er zijn maar zeventig plaatsen beschikbaar, dus wie een ticket wil zal snel moeten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier