Kortrijkzaan sleept Belgische titel ‘freestyle rappen’ in de wacht

Rijmtekkie Spansman oftewel Matthias Debosschere won afgelopen weekend de finale van End Of The Weak. © Facebook End Of The Weak
Redactie KW

Matthias Debosschere, alias Rijmtekkie Spansman, heeft in de Brusselse Beursschouwburg het Belgisch kampioenschap freestyle rappen gewonnen. De Kortrijkzaan mag bijgevolg ons land vertegenwoordigen op het WK in Parijs. “Daar kan ik me meten met de crème de la crème van de freestyle. Ik ga er laten zien dat we als West-Vlamingen niet te onderschatten zijn”, klinkt het ambitieus.

Improviseren, het publiek ophitsen, inspelen op de muziek van de dj, een streepje poetryslam… je moet uit het goede hout gesneden zijn om de rapwedstrijd ‘End Of The Weak’ te winnen. EOTW is een wereldcompetitie waar 14 landen aan deelnemen. In België werden vijf voorrondes georganiseerd waar zich 40 rappers voor inschreven. Tijdens de West-Vlaamse voorronde op 11 mei in de Kortrijkse hiphopacademie De Stroate overklaste Rijmtekkie Spansman nog de andere deelnemers, waaronder Low G – de Belgisch Kampioen 2017 – en Siebrand.

Op het BK in Brussel ging hij op dat elan verder. Hij overtuigde de 5-koppige jury om hem als opvolger van Low G naar de finale in Parijs te sturen. “De concurrentie was moordend“, geeft Matthias toe. “Rapskills hebben we allemaal. Ik denk dat mijn podiumervaring en de liefde voor het publiek mij dat extra’tje geven om die titel binnen te halen”.

Debosschere treedt de laatste jaren enkel nog op met de funky liveband MNBS waar hij met Tom Brys, Alain Verriest en Dominiek De Decker vooral funk en hiphop op een geniale wijze mixt en met zijn grappige West-Vlaamse teksten iedere zaal of elk festivalterrein in vuur en vlam weet te zetten.

Kortrijkzaan sleept Belgische titel 'freestyle rappen' in de wacht
© Facebook End Of The Weak

Met de Belgische titel op zak, mag de Kortrijkse hiphopper in oktober naar het wereldkampioenschap in Parijs. “Dat wordt een wedstrijd hors categorie. Met de aanwezigheid van de crème de la crème van freestyle rappers van over de hele wereld zal de lat heel hoog liggen. Ik denk dat ik vooral enorm zal genieten en zal bewijzen dat West-Vlamingen niet te onderschatten zijn. (lacht)