Kortrijkse Paasfoor verhuist opnieuw door werken: “Maar er is nog plaats voor iedereen”

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Nu de stationswerken volop aan de gang zijn, kan de Kortrijkse Paasfoor maar een deel van het Conservatoriumplein meer gebruiken. Daarom verhuizen enkele attracties naar de Dam op Buda. “Veel andere opties waren er niet. Vooral voor de foorkramers die vorig jaar nog voorbij de Kasteelbrug stonden, zal dit een verbetering zijn”, aldus Heidi Coussens van het Paasfoorcomité. Die vooral blij is

dat het stadsbestuur voor alle 138 attracties nog een plaatsje vond.

De foorkramers hadden de bui natuurlijk al lang zien hangen. De ingrijpende werken rond de stationsbuurt staan immers al jaren op de planning. Het is bovendien niet de eerste keer dat ze moeten verhuizen. Werken aan de verlaagde Leieboorden en het Conservatorium zorgden de afgelopen jaren al voor een heuse stoelendans. “Vorig jaar was er nog wat onvrede, vooral bij de foorkramers die voorbij de Kasteelbrug stonden“, weet Heidi, die zelf met Frituur Bertrand op het Schouwburgplein staat. “Ze werden naar daar verhuisd omdat de nieuwe verlaagde Leieboorden niet gemaakt zijn om zulke kramen op te zetten. Maar daar konden ze onmogelijk hun boterham verdienen. Het volk kwam gewoon niet tot zo ver van het centrum. Daarom zijn we eigenlijk wel blij met de verhuis. Iedereen komt weer samen op een centraal plein, dat zal zeker meer bezoekers lokken.”

Parking blijft bruikbaar

De beschikbare oppervlakte van het Conservatoriumplein voor de Paasfoor is gehalveerd door de stationswerken die daar momenteel worden uitgevoerd. Er werd daarom beslist om met een deel van de foorkramers uit te wijken naar de Dam op Buda. Behalve de straat zelf wordt ook een deel van Parking Broeltorens ingenomen. Ook de foorkramers die tot vorig jaar verder dan de Kasteelbrug stonden, zullen een nieuwe standplaats krijgen op deze plek. De camperparking aan de Damkaai blijft bruikbaar, net als een stuk van de parking zelf.

Veel discussie ging er trouwens niet vooraf aan de verhuis. “Er is wel overleg geweest”, bevestigt Heidi. “Maar de Dam bleek al snel de enige optie te zijn. Je kan de foor niet zomaar op een plein kwijt. Er moeten aansluitingen op water en elektriciteit voorzien zijn en het plein moet vooral het gewicht van de kramen kunnen dragen.”

Publiekstrekkers aan de Dam

Ook al is dit onontgonnen terrein voor de Paasfoor, het lijdt volgens schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) geen twijfel dat het grote publiek zijn weg zal vinden tot daar. Op de Dam zal je twee hoogtepunten – letterlijk en figuurlijk – aantreffen. De ‘Top of the World’ kettingzweefmolen en ‘La Suisse’, waar je in een jutezak naar beneden kan razen. Ook Parking Broeltorens mag enkele onvervalste publiekstrekkers ontvangen: de ‘Wild Mouse’, ‘High Energy’ en de nieuwe topattractie voor alle waaghalzen, de ‘Move It 32’.

'The Wild Mouse', populair bij jong en oud moest de afgelopen jaren al enkele keren verhuizen. Dit jaar vind je de attractie op Parking Broeltorens.
‘The Wild Mouse’, populair bij jong en oud moest de afgelopen jaren al enkele keren verhuizen. Dit jaar vind je de attractie op Parking Broeltorens.© TV

De ‘Deca Dance’ blijft net zoals andere jaren, dé motor van het Conservatoriumplein. Zowel Dam als Conservatoriumplein, worden aangevuld met kinderattracties, drank- en eetstanden en andere typische foorkramen.

Business as usual

De jaarlijkse Paasfoor vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 26 april en blijft met 138 attracties één van de grootste van het land. Naar aloude gewoonte gaat de Paasfoor van start op Witte Donderdag. ‘s Avonds vindt er een diervriendelijk vuurwerk plaats aan de verlaagde Leieboorden om de foor feestelijk te openen. Op 20 april is er speciale aandacht voor kinderen met een beperking, epilepsie of autisme. Die dag zetten de forains hun muziek een pak stiller en laten ze de stroboscooplampen niet knipperen. Zo kunnen ook deze kinderen volop van de Paasfoor genieten.

Zondag 26 april is de laatste dag van de Paasfoor, traditioneel aan verminderde prijs. “De kermis blijft dezelfde kwaliteit behouden als andere jaren: elk plein heeft meerdere trekpleisters en de looplijnen zitten goed”, besluit de schepen.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier