Kortrijks talent scoort internationaal

Anneleen Van Offel. © (Foto JVGK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Kortrijkse schrijvers- en illustratortalent komt aan de oppervlakte dankzij alternatief stadsdichterschap ‘Letterzetter’.

Het talentontwikkelingsprogramma Letterzetter dat werd ingericht als een jonge, eigentijdse én collectieve invulling van het stadsdichterschap in Kortrijk, levert steeds meer talenten af. Het doel was om woordkunst meer in de publieke ruimte brengen en regionale talenten gemakkelijker te laten doorstromen naar het professionele veld. En dat lijkt steeds beter te lukken. In juni 2019 werd met Anneleen Van Offel de derde Letterzetter, lees stadsdichter, van Kortrijk aangesteld. Ze werd hierdoor de aanjager van een collectief van jonge woordkunstenaars in de stad. In maart 2020, net voor de lockdown, debuteerde Van Offel zelf met de aangrijpende roadtrip door Israël ‘Hier is alles veilig’ bij de Nederlandse uitgeverij Lebowski. Nu volgen anderen haar spoor. In april 2020 debuteerde Mattijs Deraedt met ‘De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan’, een bundel over mannelijkheid, en hoe mannen hun rol opnieuw moeten invullen. De Wevelgemnaar maakte vier jaar lang deel uit van het collectief en debuteert nu als dichter bij PoëzieCentrum.

Mattijs Deraedt.
Mattijs Deraedt.© (Foto GF)

Maar er is meer. Laura Nollet werd geselecteerd voor de toonaangevende wedstrijd ‘Het Rode Oor’. Dit jaarlijkse concours wordt ingericht door een pak Belgische en Nederlandse literaire organisaties en het selecteert elk jaar het beste erotische kortverhaal. Laura Nollet haalt met haar inzending de finale. Ze schaart zich in het kransje van de laatste 9 laureaten uit een totaal van 300 inzendingen. Op 14 september 2020 kiest de jury in een online-evenement de winnaar.

Flore Deman.
Flore Deman.© (Foto GF)

Flore Deman, de huisillustrator van Letterzetter en Memento Woordfestival Kortrijk, haalde dan weer een nominatie binnen voor de shortlist van de World Illustration Awards, een internationale prijskamp voor illustratoren. Met haar afbeelding ‘The Narcissist’ haalt ze de shortlist van 29 kandidaten binnen de categorie ‘Editorial’. Ze werd gekozen uit 4.300 inzendingen uit 72 verschillende landen. Ook in de selecties voor de zomerkampen drijven de talenten uit het collectief boven. Zo haalden de Kortrijkse dichteressen Vere Verheecke en Kate Dejonckheere de selectie van het Das Mag-zomerkamp. “De keuze om in te zetten op een creatieve en jonge invulling van het stadsdichterschap werpt duidelijk zijn vruchten af. Ons collectief maakt een ongelofelijke vooruitgang en daarvoor worden ze ook steeds meer beloond. Anneleen levert schitterend werk als Letterzetter en helpt onze jonge woordkunstenaars het beste uit zichzelf te halen. Het is jammer dat het Memento Woordfestival niet is kunnen doorgaan, want het ging een prachtige editie zijn geworden. We doen er alles aan om in het najaar nog met een alternatief te komen”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier