Kortrijks metalfestival Alcatraz verloopt zonder noemenswaardige incidenten

"Mensen komen voor de muziek en om zich te amuseren, niet om moeilijkheden te veroorzaken", zegt Thomas Detavernier van PZ Vlas. © TVK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Hardrock- en metalfestival Alcatraz verliep naar goede gewoonte zonder opmerkelijke incidenten. Dat laat de Kortrijkse politie weten. Zes mensen moesten een nachtje in de cel doorbrengen. Acht andere kregen een pv voor het bezit van cannabis.

“Op Alcatraz waren er eigenlijk geen echte problemen”, aldus woordvoerder van de politiezone Vlas, Thomas Detavernier. “Dat zijn we eigenlijk zo gewend. Er komt een heel goed publiek op het festival af. Mensen komen voor de muziek en om zich te amuseren, niet om moeilijkheden te veroorzaken.”

Het contact tussen het festival, de politie en de buurtbewoners is erg goed. “Er kwam geen enkele melding van geluidsoverlast binnen”, weet de woordvoerder. “We moesten zelfs niemand beboeten voor foutparkeren en de interventies werden tot een minimum beperkt.”

De politie moest wel zes mensen bestuurlijk aanhouden vanwege het verstoren van de openbare orde. “Dat zijn meestal festivalgangers die een glaasje te veel op hebben en een beetje lastig zijn. Zij mochten hun roes uitslapen in de cel, waarna ze hun festivalweekend mochten vervolgen.”

Daarnaast werden er acht processen verbaal opgesteld voor mensen die cannabis op zak hadden. “Het ging wel om hele kleine hoeveelheden”, benadrukt Thomas. “Die werden uiteraard in beslag genomen.” Verschillende festivalgangers meldden een ongebruikelijke controle van de kluisjes op het festival door drugshonden. “Maar dat ging om een demonstratie voor Het Journaal van de openbare omroep”, weet de woordvoerder. “Er was geen specifieke aanleiding voor en er is ook niks gevonden.”