Europa Cinemas, een netwerk van 1.100 Europese bioscopen over 43 landen, installeerde vorig jaar voor het eerst de Innovation Prize met als doel opvallende vernieuwende acties binnen het netwerk te honoreren die inspirerend kunnen zijn voor andere bioscoopuitbaters.

Juryvoorzitter Abderrahmane Sissako: "De jury koos unaniem voor de Belgische bioscoop 'Budascoop', die in 2006 als onderdeel van Kunstencentrum Buda opgericht werd, en sinds kort specifieke beleidslijnen uitstippelde om meer mensen in armoede te betrekken bij en toe te leiden naar Buda's filmhuis." Kristof Jonckheere, directeur van kunstencentrum Buda, is opgetogen. "Op zoek naar meer sociale duurzaamheid, zetten we sinds 2018 bewust in op verjonging, op culturele en sociale diversiteit en op participatie. Door acties te ontwikkelen voor jongeren in kwetsbare posities, konden we die verschillende focussen bundelen in één doelgroep", zegt hij.

"Er werd het afgelopen jaar veel werk gemaakt van onder andere meubilair op kindermaat; een filmclub de 'cineMOATn' waar jongeren uit jeugdzorginstellingen onder begeleiding van Buda eigen filmevenementen organiseren; filmkampjes voor kinderen die het financieel moeilijk hebben, ondersteund door Streekfonds West-Vlaanderen; filmtrajecten met OKAN-leerlingen, jonge nieuwkomers in Kortrijk, tijdens Roots én van een doorgedreven publiekswerking richting mensen in armoede, die via de UiTpas aan een sociaal tarief kunnen deelnemen", zegt Eef De Lombaerde als publiekswerker.

Aan de prijs is 10.000 euro verbonden. "We gaan die onderbrengen in een sociaal Film Fonds. Aanvullend wordt nog een zelfde bedrag bijeen gezocht bij organisaties of bedrijven (5 x 1.000 euro) en bij 100 filmliefhebbers die 50 euro doneren om mensen die het minder hebben, iets meer te bieden", aldus filmprogrammator Lieve Vankeirsbulck.

(PVH)

Europa Cinemas, een netwerk van 1.100 Europese bioscopen over 43 landen, installeerde vorig jaar voor het eerst de Innovation Prize met als doel opvallende vernieuwende acties binnen het netwerk te honoreren die inspirerend kunnen zijn voor andere bioscoopuitbaters. Juryvoorzitter Abderrahmane Sissako: "De jury koos unaniem voor de Belgische bioscoop 'Budascoop', die in 2006 als onderdeel van Kunstencentrum Buda opgericht werd, en sinds kort specifieke beleidslijnen uitstippelde om meer mensen in armoede te betrekken bij en toe te leiden naar Buda's filmhuis." Kristof Jonckheere, directeur van kunstencentrum Buda, is opgetogen. "Op zoek naar meer sociale duurzaamheid, zetten we sinds 2018 bewust in op verjonging, op culturele en sociale diversiteit en op participatie. Door acties te ontwikkelen voor jongeren in kwetsbare posities, konden we die verschillende focussen bundelen in één doelgroep", zegt hij."Er werd het afgelopen jaar veel werk gemaakt van onder andere meubilair op kindermaat; een filmclub de 'cineMOATn' waar jongeren uit jeugdzorginstellingen onder begeleiding van Buda eigen filmevenementen organiseren; filmkampjes voor kinderen die het financieel moeilijk hebben, ondersteund door Streekfonds West-Vlaanderen; filmtrajecten met OKAN-leerlingen, jonge nieuwkomers in Kortrijk, tijdens Roots én van een doorgedreven publiekswerking richting mensen in armoede, die via de UiTpas aan een sociaal tarief kunnen deelnemen", zegt Eef De Lombaerde als publiekswerker.Aan de prijs is 10.000 euro verbonden. "We gaan die onderbrengen in een sociaal Film Fonds. Aanvullend wordt nog een zelfde bedrag bijeen gezocht bij organisaties of bedrijven (5 x 1.000 euro) en bij 100 filmliefhebbers die 50 euro doneren om mensen die het minder hebben, iets meer te bieden", aldus filmprogrammator Lieve Vankeirsbulck.(PVH)