Kortrijk is met Rhizome Structures nieuw kunstwerk rijker

We zien directeur Welzijn Niels Vanantwerpen, schepenen An Vandersteene en Axel Weydts, Carherine Baelde van Stedelijke Musea en de kunstenaar Tom Dekyvere. (Foto JVGK)
Redactie KW

Zaterdagavond werd het kunstwerk ‘Rhizome Structures’ onthuld op Buda Beach langs de IJzerkaai.

Dit kunstwerk van Tom Dekyvere wordt een blijvend aandenken aan de tijdelijke touweninstallatie op de Collegebrug tijdens het stadsfestival ‘De Grote Verleieding’. Beeldend kunstenaar Tom Dekyvere van Them Sculptures, toverde drie maanden lang de Collegebrug om tot een spektakel met strak gespannen fluorescerende touwen die opgelicht werden met lichtmodules. Naar het voorbeeld van het origineel maakte de kunstenaar een stalen maquette die een vaste plaats krijgt langs de Leieboorden. Het is opgevat als een open cocoon.

“Het kan alles zijn”

“De driehoekige structuren zijn zoals de rizoom, de vertakkingen van punt tot punt bij een wortel. Zoals je ook bij mensen van de ene persoon naar de andere kan linken zonder dat die elkaar kennen”, legt Tom uit. “Je kan het zien als een parallelle vergelijking met de natuur waar bomen die 10 meter van elkaar staan via hun wortels toch elkaar raken.” Het kunstwerk heeft volgens Tom ook betrekking op individualisme en menselijke interactie: de frictie van de natuur en de moderne mens. “Vooral het contrast tussen geometrische en organische vormen, tussen rationeel en emotioneel gedrag en onze positie tegenover wetenschap en de natuurlijke omgeving zijn verwerkt in dit werk. Je kan je afvragen of het een speeltuig is, een kunstwerk of gewoon cultuur. Het kan alles zijn. Ik zie het als rustpunt in de natuur en langs de Leie, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en praten.” Tom Dekyvere (30), afkomstig van Heule-Watermolen in Kortrijk, is opnieuw geselecteerd als enige Belg voor Vivid Sydney, de grootste lichtshow ter wereld, volgend jaar in mei in Australië.

(PVH – foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier