Kortrijk Drumt viert in Brussel een internationaal feestje tijdens de Nationale Feestdag

Redactie KW

Meer dan 100 leerlingen en leerkrachten van Drumsessies Gino Kesteloot gaven op de Kunstberg in Brussel met Kortrijk Drumt on Tour een internationale uitstraling aan de Nationale Feestdag. Zij drumden 7 sessies van 25 minuten en bereikten zo ruim 25.000 toeschouwers in totaal.

Gino Kesteloot en Kortrijk Drumt danken de uitnodiging aan Carine Verstraeten van de Brusselse promotiedienst Le Syndicat d’Initiative-Bruxelles Promotion (SIBP). Ze was enthousiast na het zien van een filmpje van de drummers op facebook. De 124 drummers brachten tussen 11:00 uur en 18:00 uur elk uur een medley met muziek van onder meer Queen, David Bowie, Rammstein en het integrale Uptown Funk van Marc Ronson en Bruno Mars. Alles erg gewaardeerd door de toeschouwers. “In het begin waren er zo’n 1.000 toeschouwers per sessie maar bij latere sessies telkens rond de 2 à 3.000″, glundert Gino Kesteloot, die samen met Mieke Cuypers en Steve Carette Kortrijk Drumt in het leven riep in 2015. Ze deden dat in samenwerking met drumschool Drums Only van Matty Verschelden.

Kortrijk Drumt viert in Brussel een internationaal feestje tijdens de Nationale Feestdag

Jonge en oude leden van Drumsessies Gino Kesteloot deden mee. Onder de jongeren drumden Lucas en Vic en de meisjes Axelle (8,5) en Malou (8) mee. “Ik was een beetje zenuwachtig maar het valt best mee”, aldus Malou met haar 8 jaar de jongste deelnemer. “Het is erg leuk. Het is wel ‘raar’ om voor zoveel mensen te spelen”, lacht Axelle, met haar 8,5 jaar de tweede jongste.

Kortrijk Drumt viert in Brussel een internationaal feestje tijdens de Nationale Feestdag

Kortrijk Drumt viert in Brussel een internationaal feestje tijdens de Nationale Feestdag

Opgemerkte gast was Maltees John Matthew Spiteri (27). John kwam speciaal naar België om mee te drummen in Brussel. Hij speelde in juni mee met Kortrijk Drumt toen zij op uitnodiging optraden op het Drum Fest Malta, Rock & Rave Festival. “Een schitterende ervaring. Ik keek er ongelooflijk naar uit om naar Brussel te komen om die ervaring opnieuw mee te maken. Het is fantastisch wat Gino Kesteloot en de leden van zijn drumschool allemaal doen. Ze zijn zeer goed bezig. I love drums and Belgium”, zegt John.

John Matthew Spiteri
John Matthew Spiteri© TD

Behalve enkele Brazilianen, Russen en Congolezen was ook Lisa Yahata uit Tokio van de partij. Zij belandde onverwachts aan de Kunstberg en zag Kortrijk Drumt aan het werk. “Ik heb direct gevraagd of ik even mocht meespelen. Zelf hou ik enorm van drums. Ik moet er maar naar kijken en ben al verkocht. Om het kort uit te drukken: het is funk, luid, emotie, fun, een totale ontsnapping”, zegt Lisa, die nog 2 jaar Kunst en Cultuur volgt aan de Eramusuniversiteit in . “Nu weet ik het zeker, ik had een drumstel maar ga nu opnieuw beginnen.”

Kortrijk Drumt viert in Brussel een internationaal feestje tijdens de Nationale Feestdag

De sessies werden besloten met een geïmproviseerd ‘Waar is da feestje, hier is da feestje‘ waarbij de toen nog ruim 3.000 toeschouwers uit de bol gingen. De Dienst Toerisme en het protocol van de Nationale Feestdag waren opgetogen. “We nodigen Kortrijk Drumt graag uit om de volgende vijf jaar aanwezig te zijn op de Nationale Feestdag. We beloven hen voor volgend jaar al een nog betere plaats”, luidt het.

https://www.youtube.com/watch?v=yYEeA1Qf338

De eerstvolgende afspraak voor Kortrijk Drumt is op donderdag 8 augustus: ‘s avonds op de camping van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival, vlakbij de festivalweide op de Lange Munte. Kortrijk Drumt treedt in december ook op tijdens de Warmste Week van Music for Life in Kortrijk. In 2020 is er een Kortrijk Drumt by Night gepland.

(Peter Van Herzeele/foto’s TD en JS, video Kypros Ioannou)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier