Kortfilm ‘Left Luggage’ is ‘Beste Belgische Film’ op Breedbeeld Filmgala

Kunstenaar Willy Baeyens tussen zijn oude reiskoffers van 'Left Luggage'. © (Foto MVQ)
Redactie KW

De tentoonstelling ‘Left Luggage’ van Koksijdenaar Willy Baeyens ontroerde al eerder duizenden bezoekers. Deze kunstinstallatie met kinderportretten in 100 oude open reiskoffers kwam tot stand na een bezoek van de kunstenaar aan Kazerne Dossin in Mechelen. Daar was hij zelf onder de indruk van wat zich tijdens WOII afspeelde in de Dossinkazerne die door de nazi’s als verzamelkamp werd gebruikt voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Slechts 5 % van al deze mensen die per trein werden getransporteerd naar Auschwitz-Birkenau overleefden de gruwel.

“Toen ik ruim een jaar bezig was met de uitvoering van ‘Left Luggage’ zocht ik iemand om een kort promotiefilmpje te draaien” zegt kunstenaar Willy Baeyens. “Zo kwam ik terecht bij het duo filmmakers Jurgen Depoorter uit Lo en Kurt Mariën uit (Oostduinkerke van Capricom Filmgroup. Zij hadden al heel wat ervaring en hadden al mooie producties gemaakt zoals ‘Museos’ en ‘De Paardenvisser’. Het volledige verhaal van ‘Left Luggage’ boeide hen zo erg dat ze zelf voorstelden om er een kortfilm over te maken. De opnamen duurden een viertal maanden, zij volgden mij bij het schilderen , de zoektocht naar oude reiskoffers, het bezoek aan het museum Kazerne Dossin in Mechelen. Ze waren erbij van het begin van het hele proces tot en met de vernissage in Koksijde (Kapel Ster der Zee).”

De kortfilm ‘Left Luggage’ won eerder dit jaar ook het Filmfestival in Koksijde en op het ‘Breedbeeld Filmgala 2019’ in Knokke-Heist werd hij vorige week bekroond tot ‘Beste Belgische Film’.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier