Koor Lamidore zingt kerstconcert met cartoons van O-Sekoer

Een repetitie van Lamidore in Groenhove met op de voorgrond de 25-jarige dirigent Anne-Leen Gevaert. © foto JS
Johan Sabbe

Het vierstemmige koor Lamidore en cartoonist Luc Descheemaeker, alias O-Sekoer, slaan de handen in elkaar voor twee kerstconcerten ‘Teken van hoop’ in de kapel van het Dienstencentrum Groenhove. Liederen op basis van cartoons – een unieke symbiose tussen stem en pen. De uitvoeringen hebben plaats op zaterdag 21 december om 19 uur en op zondag 22 december om 17 uur. De ticketverkoop loopt als een trein.

Of Luc Descheemaeker (64) zingt als een nachtegaal is ons niet bekend, maar scherpe tekeningen op papier zetten – al werkt hij tegenwoordig vooral digitaal – kan hij als geen ander. Vandaar dat hij in zijn 40-jarige carrière al ruim 300 prijzen met zijn cartoons – en destijds ook humorfoto’s – gewonnen heeft. En Lamidore, dat al sinds 1960 bestaat (toen het nog het Sint-Pieterskoor heette), is al evenzeer een kwaliteitslabel. Goede wijn behoeft geen krans.

De jonge dirigent Anne-Leen Gevaert, een professioneel geschoolde muzikante, waakt overigens noot per noot over het niveau.

Luc schreef de teksten

“We brengen dit keer een concert waarbij we de cartoons van O-Sekoer in het groot projecteren om de mensen in de kersttijd aan te sporen tot nadenken”, zegt Claudine Verougstraete (62), zo’n beetje de spreekbuis van het koor. “Het wordt een combinatie van kerstmuziek in al zijn vormen en de confrontatie met de lang niet altijd even vredevolle actualiteit. We hebben de cartoons gekozen uit de omvangrijke collectie van Luc. We werken in vier thema’s: oorlog en vrede, vluchtelingen, klimaat en… lichtpunt.”

Luc heeft de teksten voor de presentatie zelf geschreven. Ze worden tijdens het concert voorgelezen door Ria Cafmeyer (bijna 72), die dat stijlvol doet. “Niemand weet beter welke boodschap er achter de tekeningen schuilgaat dan Luc zelf”, vervolgt Claudine. “De cartoon op onze flyer – een bommenwerper die verandert in een kerstboom – licht een tipje van de sluier op. Dat is waar we met onze twee concerten naartoe willen. De kersttijd – vrede op aarde – is daar ideaal voor.”

De locatie van de concerten – de ruime kapel van het vroegere klooster in Groenhove – zal bijdragen aan de sfeer. Het aantal zitjes is weliswaar beperkt en de voorverkoop van de kaarten loopt bijzonder vlot, dus wacht je maar beter niet om een ticket te kopen als je erbij wilt zijn. “We hebben op 18 en 19 oktober nog maar net onze concerten Dit is Belgisch gebracht, dus zijn het drukke dagen voor het koor”, zegt Claudine. “Met veel en hard repeteren. Maar we doen het met z’n allen graag. Dus kijken we uit naar de twee kerstconcerten.”

Gratis voor kinderen

Dirigent Anne-Leen Gevaert (25) woont met haar ouders in de Lessestraat. Ze is in juni 2017 aan het Lemmensinstituut in Leuven afgestudeerd als master in de muziek. Ze is – als leerlinge van de uit Torhout afkomstige Bram Nolf – een uitstekende hoboïste. Ze bespeelt dat instrument in het Houtlands Harmonieorkest en in het symfonieorkest Akademos uit Brugge. Ze geeft ook les aan de plaatselijke Kunstacademie. Ze is een getalenteerde muzikante die houdt van zingen in groep. In vervlogen tijden was ze lid van Con Spirito, het kinderkoor dat toen geleid werd door Jos Decloedt.

“Jong en oud zijn welkom op de concerten”, besluit Claudine Verougstraete. “We leveren een speciale inspanning om kinderen onder de 12 jaar met hun ouders en/of grootouders te laten meekomen, want voor hen is de toegang gratis. Wie van jongs af leert luisteren naar zang en muziek, zal wellicht ook later interesse voor cultuur blijven hebben.”

De tickets (10 euro) zijn te koop via www.koor-lamidore.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier