Koor Laidos treedt op met enkele Scandinavische componistenliederen in Bavokerk in Sint-Baafs-Vijve

Gastdirigent Maxim Colpaert brengt met de zangers vierstemmige liederen uit onder andere de Noorse, Zweedse en Deense muziekschatkist. © DJW
Redactie KW

Northern Nights is de titel van het concert dat het Waregems koorgezelschap Laidos zaterdag 8 juni om 20 uur brengt in de kerk Sint-Bavo in buurgemeente Sint-Baafs-Vijve. Gastdirigent is Maxim Colpaert die met de zangers vierstemmige liederen brengt uit onder andere de Noorse, Zweedse en Deense muziekschatkist.

De gekozen componisten zoals Morten Lauridsen en Ola Gjeilo staan symbool voor sfeervolle, stemmige en vaak ook mystieke liederen. Ook de Estse componist Arvo Pärt staat op het af te werken programmalijstje.

“Het koor focuste eerder al op veel variatie en koos diverse thema’s voor zijn concerten“, aldus voorzitter Bernard Platteau. “Ook deze keer is dat het geval. Wij gaan richting Noord-Europa met een eerste deel rond Scandinavische componisten plus volksmuziek uit de respectieve landen. Dat staat allemaal voor Northern Nights. Daarnaast kiezen wij in het tweede deel van het concert voor het donker, het duister, de nacht. Daarvoor put Laidos alweer uit een ruim aanbod van leuke composities en componisten die wereldfaam genieten. Daarnaast is er aandacht voor jonge Vlaamse talenten die het zeker zullen maken of dat al hebben gedaan.”

Met dit concert is het koor bezig aan de vernieuwing en tegelijk de uitbreiding van zijn repertoire dat het sinds het beginjaar 1994 geduldig wist op te bouwen. Typisch voor het gezelschap is toch wel telkens de frisse manier van uitvoeren, soms ook speels of ernstig. En wat vooral telt is variatie en diversiteit.

Sfeervol interieur

“Met Northern Nights voegen wij zeker iets toe aan alles wat het koor tot nog toe realiseerde”, aldus Bernard Platteau. “Voor ons is het in elk geval een nieuwe uitdaging. En zeker ook voor Maxim Colpaert die onze gelegenheidsdirigent is. De kerk Sint-Bavo is uitstekend geschikt is voor de uitvoering van de gekozen muziek, met een heel sfeervol interieur en ook een uitstekende akoestiek.” (DJW)

Kaarten in voorverkoop: 10 euro via de site van Laidos, aan de deur 12 euro. -18 jaar: 6 en 8 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier