Koken met Els Pynoo en Sofie Dumont

Els Pynoo mag vanavond al karnemelk met garnalen, pecorino en een hoeve-ei bereiden in De Keuken van Sofie. (Foto VTM) © De Keuken van Sofie
Redactie KW

In De Keuken van Sofie nodigt Sofie Dumont elke week een bekende Vlaming uit om samen de hele week lang in de potten te roeren. Deze week mag Els Pynoo het menu mee bepalen.

Dat de prettig gestoorde zangeres van Vive la fête Els Pynoo over een prachtige stem beschikt, weten we al. De hele week mag ze samen met Sofie tonen dat ze ook over kooktalent beschikt. Voor motivatie en voorbereiding haalt Els alvast een tien op tien. Perfect gewapend met haar eigen keukenmes verschijnt ze in De Keuken van Sofie.

De twee goedlachse madammen zetten de week opmaandag in met het gerecht dat Els met haar kindertijd associeert: karnemelkpuree met een eitje. Sofie zou zichzelf niet zijn als ze er niet nog wat extra ingrediënten aan toevoegde. In dit geval gaat ze voor pecorino, een Italiaanse schapenkaas, en garnalen als extraatjes.

Els woont en leeft met haar man tussen de beesten op een boerderij. Tijdens het koken door onthult ze dat ze niet alleen voor haar man, maar jarenlang ook speciaal voor haar varken heeft gekookt. Als ‘boerin’ en grote dierenvriend eet ze zo weinig mogelijk vlees. Op zoek gaan naar vervangers is niet altijd even makkelijk. Paling is geen optie, omdat de vis haar naar eigen zeggen een vies gevoel geeft in de mond. Op dinsdag bereidt Sofie toch een gebakken paling met peterselie, look en tomaat.

Haar lievelingsgerecht ontdekte Els toen ze wat restjes uit de koelkast verzamelde voor een gerecht zonder vlees: een overheerlijke pasta met asperges en truffel. Het gebricoleerde gerecht werd als snel dé topper op haar persoonlijke menu en dus staat hij ook op de menu op woensdag.

Op donderdag neemt Sofie Els mee op culinaire reis naar Colombië. Op een buitenlandse trip met ‘Vive la Fête’ raakte Els daar verzeild in een Mexicaans restaurant waar ze de beste kip ooit at: kip en avocado Colombian style, geserveerd met avocado en een speciale tomatensaus. Terwijl ze samen de Colombiaanse sfeer opwekken, proberen Sofie en Els het hemelse gerecht na te maken.

Op de lagere school kocht Els tijdens de speeltijd elke dag een boule de Berlin voor zeven frank. Van die zoete gewoonte is ze ondertussen verlost, maar Els is nog steeds gek op Berlijnse bollen. Op vrijdag zal er een nostalgische wereld van zoetigheid opengaan voor haar, want Sofie leert haar de lekkernij zelf te maken.

De Keuken van Sofie, op maandag 19 mei om 18.05 uur op VTM.