Koen De Bouw is master van eerste wintereditie Filmfestival Oostende

Hannes Coudenys van de Jamies, master Koen De Bouw, burgemeester Bart Tommelein, regisseurs Jan Verheyen en Lien Willaert en festivaldirecteur Peter Craeymeersch tijdens de voorstelling van de veertiende editie van Filmfestival Oostende. © GLO
Redactie KW

Op de veertiende editie van Filmfestival Oostende (15-23 januari) kiest master en acteur Koen De Bouw voor het thema ‘Age Before Beauty’. Hij wil zo de nadruk leggen op sterke verhalen. ‘Red Sandra’, de film van Jan Verheyen en Lien Willaert opent het filmfeest op 15 januari 2021. Naast de traditionele Ensors worden op het FFO voor het eerst ook ‘Jamies’ uitgedeeld ofwel awards voor de beste online content.

De veertiende editie van Filmfestival Oostende slaat een jaartje over. Geen filmfeest in 2020 dus, maar wel in januari 2021. Voor een keer strooide corona hier geen roet in het eten, maar lag deze beslissing al langer vast. Zo is er een betere spreiding van de filmfestivals in Vlaanderen en wordt FFO hét cultureel hoogtepunt in de winter.

De eerste wintereditie vindt plaats van 15 tot 23 januari. “We hebben er alle vertrouwen in dat we, zelfs in deze vreemde tijden, een inhoudelijk sterk festival kunnen verwezenlijken en zo een positief signaal kunnen uitsturen naar de filmsector die door een moeilijke periode gaat”, zegt festivaldirecteur Peter Craeymeersch. “Zeker wanneer alles weer normaal wordt, willen we een echt stadsfeest in de winter worden. Dan is Oostende trouwens op haar mooist.”

Koen De Bouw

Voor de veertiende editie kiest de organisatie voor Koen De Bouw als master. “Ik ben heel blij en enorm vereerd dat men mij gevraagd heeft”, zegt de acteur. Koen De Bouw (55) is alomtegenwoordig in de Vlaamse filmwereld.

“Ik heb gekozen voor het thema ‘Age before Beauty’. Hiermee bedoel ik dat we vorm, tijd, gender of ras moeten loslaten. De inhoud primeert. Tegelijk is het ook een ode aan scenaristen, want met hen vertrekt alles.”

Openingsfilm in heel Vlaanderen

De openingsfilm is Red Sandra, van regisseursduo – en echtpaar – Jan Verheyen en Lien Willaert. Het is hun eerste professionele samenwerking. Het is een waargebeurd verhaal. Centraal staat de familie Massart. William (Sven De Ridder) & Olga (Darya Gantura) krijgen onverwacht de diagnose dat hun enige dochtertje Sandra (Rosalie Charles) lijdt aan MLD, een zeldzame spierziekte. Ze heeft nog ongeveer een jaar te leven. De wereld van het gezin stort in elkaar. De vader weigert de hoop op te geven en gooit zich in een verbeten strijd tegen de farma-industrie.

Opvallend: de openingsfilm zal niet enkel in Oostende te zien zijn, maar in bioscopen over heel Vlaanderen, net als de rode loper. “Zo willen we onze steun aan de bioscopen tonen”, zegt Peter Craeymeersch.

De coronacrisis heeft uiteraard ook een effect op het filmfestival. “We blijven uiteraard alle maatregelen op de voet volgen. Intern werd een coronamanager aangesteld die alle protocollen opvolgt“, klinkt het. De verminderde zaalcapaciteit wordt opgevangen door meer zalen in te zetten in Kinepolis Oostende en beide theaterzalen in cultuurcentrum De Grote Post worden tijdelijk cinemazalen. Er zal ook een online filmaanbod zijn.

‘Jamies’

Tijdens FFO worden ook de Ensors opnieuw uitgereikt. Nieuw zijn de Jamies, awards voor online content. “YouTube, TikTok, Instagram, Twitch, … Vlaamse creatievelingen zijn actief en populair met het maken van online content“, zegt initiatiefnemer en vlogger Hannes Coudenys. “Alleen krijgen die makers nu nog niet altijd de erkenning die ze verdienen. Daar willen de Jamies verandering in brengen.”

Een groep juryleden beoordeelt het ingezonden werk per categorie. Er zijn tien categorieën: vlog, fictie, lifestyle, dans en muziek, comedy, docu/explainers, Instagram, gamestreaming en TikTok. Er is ook een publieksprijs. Iedereen kan zijn favoriete online contentmaker inschrijven op dejamies.be. De winnaars worden op vrijdag 22 januari online en in Kinepolis Oostende bekendgemaakt.

Het volledige programma van Filmfestival Oostende wordt bekendgemaakt in december. (GLO)

Info: www.filmfestivaloostende.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier