Maandenlang waren ze gesloten, maar begin deze maand mochten de bioscopen toch opnieuw open. Al was dat met een klein hartje, want het werd al snel duidelijk dat er heel wat veiligheidsmaatregelen moesten genomen worden. Niet veel later besloot de overheid om mondmaskers te verplichten in de zalen zelf, wat voor velen slikken was. De Gentse bioscoop Studio Skoop sloot zelfs opnieuw de deuren. Als klap op de vuurpijl werd de release van twee grote Amerikaanse blockbusters onzeker. Tenet, van regisseur Christopher Nolan (Batman Begins, Inception, Dunkirk), stond normaal gezien geprogrammeerd in juli, werd een paar keer uitgesteld, maar omdat de situatie in de VS nog dramatischer is, werd er nu geen releasedatum meer aan gekoppeld. Wellicht verkast die film dus naar de kerstperiode. Ook is er nog onduidelijkheid over de live actionversie van de Disney-klassieker Mulan.

Contact tracing

Op de koop toe moeten de bioscopen vanaf zaterdag ook de gegevens bijhouden van de mensen die langskomen. "Als het moet, doen we dat ook maar", klinkt het bij Cityscoop in Roeselare. "Het is niet evident, maar het enige wat we kunnen doen, is ons best. De klanten werken mee en volgende week hebben we een aantal nieuwe films in release, waar we toch wel wat van verwachten. Zo is er Lassie en de rampenfilm Greenland. De film Bigfoot Family hebben we vanaf zondag in avant-première. De eerste film heeft het goed gedaan, dus we hopen op hetzelfde effect."

Bij Cityscoop kijken ze uit naar de avant-première van Bigfoot Family. (GF)

Bij Cinema Lumière in Brugge klinken gelijkaardige geluiden. "We hebben vooral arthousefilms in ons aanbod, en er blijven nieuwe releases verschijnen. Op dat vlak zitten we goed. Natuurlijk voelen we dat effect van de mondmaskers die verplicht zijn, maar een bioscoopbezoek hangt af van veel parameters zoals goed weer. Daarom kunnen we er geen specifieke tendens of cijfers op kleven", klinkt het. "De strenge maatregelen kunnen we alleen maar enigszins toejuichen, want niets is belangrijker dan de veiligheid van onze bioscoopbezoekers." Eenzelfde uitspraak hoorden we ook bij Cityscoop.

"Jammer, maar er gaat niks boven de veiligheid van onze bezoekers"

"We geven niet op", klinkt het dan weer bij Buda Kortrijk. "We moeten nu vooral door de zure appel heen bijten. Maar het aantal bezoekers is na de verplichting van mondmaskers nog bijna gehalveerd. Dat is pijnlijk, zeker omdat je weet dat we hier al heel streng zijn en de mensen zo comfortabel én op afstand zitten, dat een mondmasker eigenlijk weinig zin heeft. Maar het heeft nog minder zin om ons daarin te ergeren. We gaan dit moeten uitzweten, vrees ik."

Vanaf zaterdag moeten dus de gegevens worden bijgehouden van de bezoekers. Al verwachten de bioscopen daar weinig of geen moeilijkheden mee. "Integendeel. Omdat bezoekers al hun tickets online moeten aankopen, beschikken we over die gegevens", klinkt het bij alle drie.

De bioscopen mikken nu op het najaar, al is iedereen het er over eens dat het koffiedik kijken is momenteel.

Maandenlang waren ze gesloten, maar begin deze maand mochten de bioscopen toch opnieuw open. Al was dat met een klein hartje, want het werd al snel duidelijk dat er heel wat veiligheidsmaatregelen moesten genomen worden. Niet veel later besloot de overheid om mondmaskers te verplichten in de zalen zelf, wat voor velen slikken was. De Gentse bioscoop Studio Skoop sloot zelfs opnieuw de deuren. Als klap op de vuurpijl werd de release van twee grote Amerikaanse blockbusters onzeker. Tenet, van regisseur Christopher Nolan (Batman Begins, Inception, Dunkirk), stond normaal gezien geprogrammeerd in juli, werd een paar keer uitgesteld, maar omdat de situatie in de VS nog dramatischer is, werd er nu geen releasedatum meer aan gekoppeld. Wellicht verkast die film dus naar de kerstperiode. Ook is er nog onduidelijkheid over de live actionversie van de Disney-klassieker Mulan.Op de koop toe moeten de bioscopen vanaf zaterdag ook de gegevens bijhouden van de mensen die langskomen. "Als het moet, doen we dat ook maar", klinkt het bij Cityscoop in Roeselare. "Het is niet evident, maar het enige wat we kunnen doen, is ons best. De klanten werken mee en volgende week hebben we een aantal nieuwe films in release, waar we toch wel wat van verwachten. Zo is er Lassie en de rampenfilm Greenland. De film Bigfoot Family hebben we vanaf zondag in avant-première. De eerste film heeft het goed gedaan, dus we hopen op hetzelfde effect."Bij Cinema Lumière in Brugge klinken gelijkaardige geluiden. "We hebben vooral arthousefilms in ons aanbod, en er blijven nieuwe releases verschijnen. Op dat vlak zitten we goed. Natuurlijk voelen we dat effect van de mondmaskers die verplicht zijn, maar een bioscoopbezoek hangt af van veel parameters zoals goed weer. Daarom kunnen we er geen specifieke tendens of cijfers op kleven", klinkt het. "De strenge maatregelen kunnen we alleen maar enigszins toejuichen, want niets is belangrijker dan de veiligheid van onze bioscoopbezoekers." Eenzelfde uitspraak hoorden we ook bij Cityscoop."We geven niet op", klinkt het dan weer bij Buda Kortrijk. "We moeten nu vooral door de zure appel heen bijten. Maar het aantal bezoekers is na de verplichting van mondmaskers nog bijna gehalveerd. Dat is pijnlijk, zeker omdat je weet dat we hier al heel streng zijn en de mensen zo comfortabel én op afstand zitten, dat een mondmasker eigenlijk weinig zin heeft. Maar het heeft nog minder zin om ons daarin te ergeren. We gaan dit moeten uitzweten, vrees ik."Vanaf zaterdag moeten dus de gegevens worden bijgehouden van de bezoekers. Al verwachten de bioscopen daar weinig of geen moeilijkheden mee. "Integendeel. Omdat bezoekers al hun tickets online moeten aankopen, beschikken we over die gegevens", klinkt het bij alle drie.De bioscopen mikken nu op het najaar, al is iedereen het er over eens dat het koffiedik kijken is momenteel.