Kinderkunstenfestival Spinrag pakt uit met tal van nieuwigheden

We zien v.l.n.r. Stefaan Delagrange, An-Sofie Blauwblomme, Niels Van Marcke, Mieke Vandecandelaere, Dries Van Robaeys, Alexander Ververken en Maarten Degezelle. (foto TVK)
Redactie KW

Het Kinderkunstenfestival Spinrag loopt van 21 februari tot en met 1 maart. Op het programma staan enkele nieuwigheden, zoals een babyconcert en de nieuwe jaarwerking Spinrag 2.0. De ticketverkoop online start op zaterdag 11 januari om 10 uur.

Spinrag verovert Kortrijk al voor de 18e keer. “De krokusvakantie wordt een week waar de creativiteit van af spat, waar dromen werkelijkheid worden en waar elk kind kunst mag ontdekken. Ook ouders en grootouders worden uitgedaagd om het kind in zichzelf te ontdekken”, zegt Mieke Vandecandelaere, programmator van Spinrag. “Het kinderkunstenfestival is belangrijk, want cultuur stimuleert de hersenen. Het creatief denken van kinderen en jongeren prikkelen, is dan ook een van de drijfveren van Schouwburg Kortrijk en onze vele partners.”

De editie 2018 haalde 11.500 bezoekers. “We gaan voor 12.000, dat moet haalbaar zijn”, aldus Alexander Ververken, directeur van Schouwburg Kortrijk. Het programma werd gelanceerd op zondag 5 januari. De ticketverkoop online start op zaterdag 11 januari om 10 uur.

FIETSBELCONCERT

Nieuw dit jaar is een clubconcert 4 kids door Het Zesde Metaal in De Kreun, een samenwerking met Wilde Westen. “Het Zesde Metaal speelt een concert speciaal voor kinderen. Het moet een unieke clubervaring worden voor kinderen. De groep speelt zonder inhoudelijke toegiften, maar wel met een aanvaardbaar volume”, duidt Mieke.

Spinrag opent met een fietsbelconcert. “Elk kind uit Kortrijk is uitgenodigd om met de fiets en de fietsbel het geping en belgerinkel van het concert te verzorgen. Ze worden begeleid door enkele drummers.” Daarna vertrekt de fietsparade onder de luidruchtige beats van De Batterij van de Grote Markt naar het Schouwburgplein, waar Spinrag 2020 feestelijk wordt ingerinkeld. Verder verschijnen opnieuw grote zeecontainers op het Schouwburgplein en de Grote Markt. “Net als vorige editie worden deze containers omgebouwd tot minischouwburgen. Daarin worden de kinderen klaargestoomd voor een minivoorstelling.”

HOTSPOTS

Ook nieuw is dat Spinrag met Spinrag 2.0 officieel een jaarwerking wordt. “Het is een samenwerking tussen de domeinen economie, onderwijs, cultuur en zorg. We doen dit met theaterateliers, projecten op kwetsbare plekken, livestreaming in ziekenhuizen en mobiele ateliers in scholen. Zo kunnen de personen die niet tot in de Schouwburg of stad geraken meedoen aan cultuurbeleving”, zegt projectmedewerker Spinrag 2.0 Maarten Degezelle. “Een werking die doorheen de regio nog meer kinderen prikkelt en verwondert door kunst. Omdat we met al onze partners overtuigd zijn van de kracht van cultuur in de groei en ontwikkeling van kinderen.”

Babyconcert

Spinrag ontvangt gedurende twee jaar Vlaamse subsidies om deze regionale werking te ontwikkelen. “We willen ook meer inzetten op projecten in de openbare ruimte om een ander publiek aan te trekken.” Verder zijn er ook films, verscheidene podiumactiviteiten, voorstelleningen en workshops. Ook baby’s komen aan hun trekken met een heus babyconcert op 27 februari. Dit jaar worden de drie Spinrag hotspots extra in de verf gezet. Dit zijn drie plaatsen waar je terecht kunt om eventjes uit te blazen. Je kan er iets drinken en iets knabbelen. Tegelijkertijd kunnen de kinderen hun creativiteit kwijt. Het zijn de foyer van Schouwburg Kortrijk, de rotonde van Budascoop en Pand. A in Muziekcentrum Track.

Info: programma en tickets op www.spinrag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier