Kinderen 10 dagen baas in Kortrijk tijdens Spinrag

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Tijdens de krokusvakantie pakt Team Schouwburg en Partners opnieuw uit met het kinderkunstenfestival Spinrag. Het festival brengt een mix van betalende en gratis voorstellingen, films, installaties én ateliers in de hele stad.

Het centrum van de stad werd voor de 17e editie van Spinrag omgebouwd tot één grote speelruimte met 16 films, 16 voorstellingen, 68 vertoningsmomenten en tientallen activiteiten. “De kinderen zijn onze toekomst. We geven met Spinrag de kinderen een grote speelruimte waar ze creatief mogen zijn en hun verbeelding de vrije loop laten. Ze mogen zichzelf zijn”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse. “Er zijn weinig steden die ons met dit festival nadoen.”

De kinderen mogen zichzelf zijn

Vijftien Spinragambassadeurs – jongeren tussen 12 en 15 die vertrouwd zijn met Spinrag – verzorgen het onthaal van de bezoekers. De ambassadeurs helpen de kinderen wegwijs maken. Ambassadeurs Jonas (15) en Stan (16) kennen Spinrag al 5 jaar.

De ambassadeurs Anaïs, Flo, Kika, Lieke, Jonas, Rhune en Stan met Sven Ronsijn van Theater Ultima Thule.
De ambassadeurs Anaïs, Flo, Kika, Lieke, Jonas, Rhune en Stan met Sven Ronsijn van Theater Ultima Thule.© PVH

Wij zijn de energiebron van Spinrag, de harde kern zeg maar. We entertainen de kinderen tijdens sommige wachttijden en doen met hen een babbeltje. We tonen hen de weg langs de installaties en de toonmomenten. En misschien vragen we de ouders niet te dicht te komen kijken“, vertellen Stan en Jonas.

“Het eerste wat we tonen is een mysterieus gebouwtje op het Schouwburgplein. “Je gaat er naar binnen als ik en je komt er buiten als wij. Meer kunnen we niet zeggen”, aldus ambassadeur Anaïs.

Leni en Felix.
Leni en Felix.© PVH

Op het Vandaleplein staat de doorlopende installatie Schervengeluk, waar de bezoeker gevraagd wordt een stuk servies in scherven te smijten. Nadien krijgt iedere bezoeker een scherfje mee naar huis. “Noem het een schervengeluksstukje of een stukjesscherfgelukje of een geluksstukscherfje”, luidt het.

De installatie is een Belgische primeur. Leni en Felix waagden hun geluk. “We hebben dit nog nooit gedaan. Het was leuk en spannend en we deden het goed. We kregen elk een stukje mee”, vertellen broer en zus Leni en Felix.

Marie-Lou, Billie, Ciel, Vic.
Marie-Lou, Billie, Ciel, Vic.© PVH

Nieuw dit jaar zijn drie grote zeecontainers die in het centrum opgesteld staan: 1 op de Grote Markt en 2 op het Schouwburgplein. Deze containers zijn omgebouwd tot mini-Schouwburgen. Deze grootse minitheaters ‘Een Container Schouwburg’ meten 13 meter bij 2,50 meter.

We dagen de kinderen uit om buiten de lijntjes te kleuren. We laten hen ontdekken wat een theater is én ze mogen hun eigen ding doen op het podium“, zegt persverantwoordelijke Dries Van Robaeys. “Misschien worden ze als lokaal talent opgemerkt.” Marie-Lou op keyboard, zangeres Billie, drummer Ciel en gitarist Vic beten de spits af met We will rock you van Queen.

“Ik heb dat nog nooit gedaan en vind het leuk dat we dit mogen doen op een echt podium in een echt theater”, vertelt Ciel. “Ik was helemaal niet zenuwachtig. “Ik voel me nu een echte ster”, pikt Billie in. “Het is een beetje raar om voor mensen op te treden maar ik vond dit bijzonder leuk”, pikt keyboardspeelster Marie-Lou in. Ik zou dat graag nog eens doen.”

Het festival heeft naast de Grote Markt en het Schouwburgplein ook in plaatsje op het Vandaleplein, in K in Kortrijk, Texture, OC Marke én Muziekcentrum Track. Vorig jaar lokte het festival meer dan 10.000 bezoekers.

https://www.youtube.com/watch?v=uabLq7631sg

(Peter Van Herzeele/foto’s en video Tom Vanderghinste)

> Info & Reservaties UiT in Kortrijk, Schouwburgplein 14 of op 056 239 855.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier