Kijk mee achter de schermen van de hippodroom tijdens Open Monumentendag

Nicky De Frene bij de Gaverbeek, met zijn 6,5 meter de breedste watersprong ter wereld. © PPW
Redactie KW

Aanstaande zondag is het Open Monumentendag. Het stadsbestuur biedt iedereen een unieke kans om een blik te werpen achter de schermen van de Gaverbeekhippodroom. Dat kan onder begeleiding van een gids van 10 tot 13 uur. Vooraf inschrijven hoeft niet, maar registratie bij aankomst is wel verplicht.

“Tussen 10 en 13 uur kunnen bezoekers kennismaken met alle facetten van de hippodroom”, vertelt Nicky De Frene (44), die samen met andere gidsen voor de rondleidingen zal instaan. “Met de paardentram zullen we een tochtje maken en geregeld halt houden. Op die manier maken de bezoekers op een unieke manier kennis met de bekende en minder bekende hindernissen. We organiseren rondleidingen door het nieuwe stallen. Voor de jongsten is er een kinderparcours. Samen met hun bubbel kunnen ze een aantal opdrachten vervullen en mooie geschenkjes winnen.”

De hippodroom is enkel toegankelijk via de ingang in de Holstraat. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor alle bezoekers vanaf 12 jaar.

Breedste ter wereld

Nicky is een geboren en getogen Waregemnaar, gaat van kindsbeen af naar de paardenrennen en vindt het paard de mooiste sportatleet ter wereld. Sinds 1992 is hij de vaste commentator op de Gaverbeekhippodroom. “De Gaverbeek is met zijn 6.5 meter de breedste watersprong van de hele wereld”, vertelt hij trots. “Dankzij de Ierse Berm is de Grote Steeple Chase van Vlaanderen opgenomen in de Crystal Cup. Paard Taupin Rochelais is met zijn vier opeenvolgende zeges een unicum in de wereld. Hij zorgde voor de meest hoogstaande sportieve prestatie uit de Waregemse geschiedenis. Dit en nog veel meer komt zondag uitvoerig aan bod.”

In Hippo. War loopt ook een gratis tentoonstelling over 170 jaar Waregem Koerse. Reservatie is verplicht via 056 62 12 52 of hippo.war@waregem.be. Info: www.hippowar.be/bezoeken

(PPW)