Kessy en Phoebe zijn hype op YouTube

Kessy Kangala (links) en Phoebe Vandevyvere mochten een week op vakantie in Lloret de Mar. (foto Tagmag)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Temptation Island, Ex On The Beach, Jersey Shore, Oh Oh Cherso… Je kan de tv niet aanzetten of je wordt om de oren geslagen met realityreeksen, maar nu verovert het tv-format ook het internet. In Tagmansion moeten drie duo’s in het Spaanse Lloret de Mar met allerlei uitdagingen geld verdienen om te kunnen feesten. Phoebe Vandevyvere (19) uit Diksmuide en Kessy Kangala (19) uit Poperinge zijn zo’n duo. “Oh my god, mijn Instragamaccount gaat door het dak”, klinkt het bij de jongedames.

Kessy Kangala komt uit Poperinge en leerde de Diksmuidse Phoebe Vandevyvere kennen toen ze in september allebei begonnen met de opleiding journalistiek in Gent. Toen hadden ze nooit kunnen denken dat ze zeven maanden later gevolgd zouden worden door tienduizenden kijkers op YouTube. De realityreeks Tagmansion van online jongerenplatform Tagmag blijkt goed te scoren bij de internettende jeugd. Uniek aan deze reeks is dat ze alleen op het internet te zien is. Iedere dinsdag en donderdag om 18 uur komt er een aflevering online op de website van Tagmag en op YouTube.

“In Tagmansion verblijven drie duo’s die elkaar niet kennen in een villa in Lloret de Mar in Spanje”, legt Phoebe het format uit. “Wij moesten heel de week challenges uitvoeren om geld te verdienen om te kunnen eten en uit te gaan… Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een jongen-jongenduo, meisje-meisjeduo en een jongen-meisjeduo zou deelnemen, maar plots mocht het jongen-meisjeduo niet meer meedoen, waardoor wij opgescheept waren met vier jongens.” (lacht) Het was Kessy die het initiatief nam om zich in te schrijven. “Een vriendin van mij had een oproep gezien op Instagram en dat naar mij doorgestuurd”, vertelt Kessy. “Eerst heb ik me ingeschreven met die vriendin en dan nog eens met twee andere vrienden en ten slotte nog eens met Phoebe.”

We hebben geen idee wat er nog allemaal uitgezonden zal worden

“Het was eigenlijk meer om te lachen dat we ons inschreven en om een gratis reisje te winnen”, pikt Phoebe in.

“Uiteindelijk werden Phoebe en ik geselecteerd”, vervolgt Kessy. “De eerste ronde bestond uit meerkeuzevragen en nadien kregen we een mail om te melden dat we doorgingen naar de tweede ronde. Toen begonnen we te beseffen dat het serieus was en begonnen we te twijfelen of we het wel zouden doen, maar lang heeft die twijfel niet geduurd. In de derde ronde moesten we facetimen met de baas van Tagmag. Dat was blijkbaar goed, want het was in de sacoche.”

Beroemd worden

Kessy schreef zich dus niet minder dan vier keer in voor de show. “Waarom? Ik heb altijd al beroemd willen worden en ik dacht: dit is misschien mijn kans om door te breken”, lacht Kessy. “Het is een realityreeks, dus ik dacht: leuk, ik kan gewoon mezelf blijven. Want acteren… Ik weet niet of dat iets voor mij is. Het was een leuk concept met en voor jongeren, dus waarom niet? Je leeft maar één keer.”

Van 13 tot 20 april trokken Kessy en Phoebe naar Lloret de Mar, een populaire vakantiebestemming voor jongeren die van zon, zee en feesten houden. “We hadden wel stress: zouden we wel kunnen opschieten met de andere duo’s? Welke opdrachten zouden we moeten doen? Vooraf wisten we helemaal niet waar we ons aan konden verwachten”, zegt Kessy. “We hadden ook geen idee welke challenges we gingen krijgen”, vult Phoebe aan. “Aan de hand van de vragen die we moesten beantwoorden in de selectierondes wisten we wel dat het niet al te heftig ging zijn.”

Niet seksueel

“Mensen kijken naar realityreeksen zoals Ex on the Beach en Temptation Island en denken: wat ga je daar allemaal uitsteken? Maar het is een reeks voor jongeren tussen 16 en 24 jaar, dus we wisten wel dat Tagmansion niet te seksueel zou zijn”, zegt Kessy. Op 9 mei kwam de eerste aflevering online. Iedere aflevering duurt tussen de 11 en 15 minuten. In totaal zullen er 16 afleveringen uitgezonden worden tot in juni. De tweede aflevering haalde meer dan 72.000 views en dat merkte Kessy al op straat. “Oh my god, echt heel eng. Ik werd al een paar keer herkend”, knikt Kessy. “Ik heb zelfs al handtekeningen moeten uitdelen en met mensen op de foto moeten gaan. Maar vooral mijn Instagram gaat door het dak: sinds Tagmansion uitgezonden wordt, heb ik er al meer dan 1.000 volgers bij.”

Phoebe Vandevyvere (links) en Kessy Kangala kunnen de reacties op sociale media amper bijhouden. (foto TOGH)
Phoebe Vandevyvere (links) en Kessy Kangala kunnen de reacties op sociale media amper bijhouden. (foto TOGH)

“Ik heb ook al een paar berichtjes gekregen van onbekenden”, vervolgt Kessy. “Vooral van kindjes die blijkbaar het programma volgen. ‘Je ben echt geweldig’ zeggen ze dan. Ik antwoord dan met een dankwoordje en dan zijn ze verwonderd dat ze een antwoord krijgen. Maar ik ben nu echt nog niet zo beroemd om niet te reageren. Ik kreeg zelfs al reacties van een meisje dat heeft deelgenomen aan The Voice. De meeste reacties zijn wel positief, al zullen er altijd wel haters zijn.”

Jaloerse reacties

“Dan krijg je een reactie als ‘welk laag IQ moet je niet hebben om daaraan mee te doen?'”, zegt Phoebe. “Maar we trekken ons daar niets van aan. Dat is omdat ze zelf niet goed weten wat Tagmansion is of omdat ze jaloers zijn.”

“Ze lachen eigenlijk de deelnemers in het algemeen uit, niet iemand persoonlijk. Dan vind ik het wel nog oké. Mochten ze zeggen dat ik stom ben, daar zou ik het al moeilijker mee hebben”, meent Kessy.

De twee jongedames deelden een week lang lief en leed met Brent, Dangie, Gilles en Mattis. Tijdens de eerste afleveringen was er nog niet veel drama te zien. “Ik kan wel beloven dat er nog veel mooie en spannende dingen zullen gebeuren. Sensationele zaken. Een ruzie? Dat kan al eens gebeuren…”, knipoogt Kessy. “Twee meisjes en vier jongens, dat kan niet altijd koek en ei zijn”, pikt Phoebe in. “Maar er werd niet gevochten.”

Mocht er een ander meisje mee geweest zijn, dan hadden we waarschijnlijk meer drama gezien“, meent Kessy. “Het meisje dat op het laatste nippertje afviel, was blijkbaar iemand die ook had kunnen meedoen aan Temptation Island. Ik zie me niet meteen bevriend worden met zo iemand.”

Veel details mogen Phoebe en Kessy echter niet lossen over hun deelname. Voor de opnames moesten ze immers een contract ondertekenen. “Daarin staat dat we niets mogen vertellen over dingen die nog niet uitgezonden zijn”, zegt Kessy. “Maar ook dat ze alle beelden mogen gebruiken. Daar hebben we dus geen controle meer over en we hebben geen idee wat er nog allemaal uitgezonden zal worden.”

Alle afleveringen zijn te bekijken op www.tagmag.be en op YouTube.

Bio

Kessy Kangala woont in de Priesterstraat in Poperinge. Ze volgde het middelbaar in het Sint-Janscollege in Poperinge en studeert nu journalistiek in Gent, al is ze van plan om met die richting te stoppen en volgend jaar communicatiewetenschappen te studeren. In haar vrije tijd is ze leidster bij Scouting Poperinge, gaat ze naar de fitness en gaat ze uit met vrienden.

Phoebe Vandevyvere is van Diksmuide, maar volgde de middelbare school in het kunstonderwijs in Brugge. Ze begon net als Kessy de opleiding journalistiek in Gent, maar stopte halverwege. Nu werkt ze twee à vier dagen per week in een koffiehuis in Brugge. Volgend jaar is ze wel van plan om de studies opnieuw op te pikken en psychologie te studeren. Ook Phoebe houdt van fitnessen.