Kerstklanken in de Sint-Bavokerk: kerstconcert van Gezinsbond Kanegem aan 23ste editie toe

Gezinsbondvoorzitter Luc Vandenbroecke poseert samen met kerstman Marc Bethuyne. © KeMa
Redactie KW

Op zaterdag 21 december vormt de Sint-Bavokerk het decor voor het traditionele kerstconcert van de plaatselijke Gezinsbond. Ondertussen is het concert aan zijn 23ste editie toe.

“Op zaterdag kunnen de mensen genieten van muziek van de koninklijke harmonie Kunst & Deugd Wakken”, opent Marc Bethuyne, die er al van bij de start bij is en gerust een man van het eerste uur mag genoemd worden. “Die harmonie zal vanaf 20 uur twee keer een uur spelen met een pauze van een halfuur.”

“Ik kan nu al verklappen dat er niet alleen kerstmuziek, maar ook heel wat filmmuziek te horen zal zijn onder leiding van dirigent Peter Valck”, aldus Gezinsbondvoorzitter Luc Vandenbroecke. “Het grote verschil met vroeger is dat we tijdens de eerste edities bewust op zoek moesten gaan naar een harmonie of vereniging die wilde meespelen op ons kerstconcert, terwijl nu de harmonieën zelf vragen om te mogen optreden.”

Activiteiten financieren

“Naast de muziek in de Sint-Bavokerk staan er ook voor de kerk tentjes opgesteld waar er onder meer glühwein, Hasseltse koffie, verschillende streekbieren en braadworsten verkocht worden. Ondertussen kunnen de mensen zich verwarmen aan de vuurkorven. De kerstboom centraal op het plein zorgt voor de nodige sfeer”, weet Marc Bethuyne.

De bedoeling van het kerstconcert is vooral het samenbrengen van mensen

De opbrengst van het kerstconcert zal dienen om de kas van de Gezinsbond te spijzen. “We hebben activiteiten die wat geld in het laatje brengen, zoals het kerstconcert, maar er zijn natuurlijk ook andere activiteiten, zoals de zwemlessen voor kinderen, waar we heel wat aan toesteken. Dus op die manier kunnen we dat toch een stuk financieren”, vervolgt Luc Vandenbroecke.

Met de kerstman

Het was Marc Bethuyne, die straks opnieuw zijn kerstpak aantrekt, die 23 jaar geleden met het idee afkwam om een concert te organiseren. “Het is begonnen toen ik met mijn buur, wiens kinderen in de harmonie van Wakken speelden, meeging naar een concert. Toen ik thuiskwam was ik zo enthousiast dat ik het idee voorlegde aan het bestuur. Iedereen reageerde positief op mijn voorstel. De eerste editie was het natuurlijk wat zoeken, maar 23 jaar later zijn we trots op wat we verwezenlijkt hebben. Het concept is altijd hetzelfde gebleven. De bedoeling van het kerstconcert is vooral het samenbrengen van mensen. En uiteraard zal de kerstman opnieuw van de partij zijn”, lacht Marc Bethuyne.

Kaarten in voorverkoop kosten 10 euro, aan de deur 13 euro. Kinderen van de lagere school of jonger mogen het concert gratis bijwonen. De toegangskaart geeft recht op een gratis consumptie.

Voorverkoop en info: Luc Vandenbroecke (051 68 74 84), Marc Bethuyne (051 68 99 16), Paul Vanherck (051 54 65 47), gezinsbondkanegem@telenet.be of stefaanderijcke@gmail.com.

(KeMa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier