Katrien Jacques stelt haar werk voor het eerst tentoon in De Schuur

Kunstenares Katrien Jacques uit Sint-Elooiswinkel stelt tentoon in De Schuur. © 2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Van 5 tot en met 11 juli komt Katrien Jacques voor het eerst met haar kunstwerken naar buiten. De tentoonstelling ‘Ongekooid’ is te bewonderen in De Schuur in Rumbeke. Bijzonder is dat je haar tijdens de expo aan het werk kan zien.

Katrien Jacques is 51 jaar en woont in de Rollegemkapelsestraat in Sint-Eloois-Winkel. De kunstenares, die gehuwd is met Philippe Vanneste, is afkomstig van Rollegem-Kapelle.

“Mijn ouders waren in hun genre ook artistiek. Mijn vader was timmerman en stond ervoor bekend dat hij met om het even wat nog iets kon maken”, lacht Katrien, die les geeft in het MPI Sterrebos in Rumbeke, waar ze instaat voor de muzische vorming. Ze is al heel haar leven kunstzinnig bezig, aanvankelijk in Wevelgem met keramiek. Na een ommetje langs Roeselare startte ze in 1991 in Menen in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst. “Ik werk in de projectklas waar iedereen, onder begeleiding, een eigen project kan uitwerken.”

Katrien werkt met totaalprojecten. Ze brengt zowel grafiek, keramiek als beeldhouwwerk en alles wat zich daartussen bevindt. “Als kind tekende ik al zeer graag en dat trok ik door. In mijn projecten wil ik alle technieken brengen. Ik werk met alle materies, met hout, steen en brons.”

In Rumbeke komt ze voor het eerst met haar werk naar buiten. Momenteel werkt ze graag met zellaan, een soort porseleingips. “Ik gebruik een mal, waarin ik dan mijn zellaan giet. Deze materie wordt na een tijdje keihard, het is een zware materie. Ook beton, gewoon gips en plastiline komt trouwens in mijn werk voor.”

Tijdens de tentoonstelling in Rumbeke is er ook werk te zien van Wim Deganck, een collega-kunstenaar van de academie uit Menen. Het centrale thema is ‘ongekooid’. Ongekooid is voor Katrien ook ongebonden, er staat immers geen limiet op haar werk.

Katrien is al lang bezig met dit project. “Het onderwerp is geleidelijk aan gegroeid. Ik werk nu al een tijdje rond dit thema. “Ik zie alles in beelden, met ervaring en herinneringen, vol fragmenten, in dialoog met de tentoonstellingsruimte. Ik weet niet hoeveel werk ik kan leveren voor deze tentoonstelling, alles in nog in progress. Work in progress is trouwens ook een thema. We zullen van 6 tot 10 juli van 14 tot 19 uur werken in het lokaal, zodat iedereen de evolutie kan volgen. De eigenaars van De Schuur zijn trouwens kennissen en het is ook voor hen de eerste tentoonstelling. De tentoonstellingsruimte bevindt zich in een bijgebouw.”

Eén met de ruimte

De vernissage, met muzikale omlijsting, is voorzien op 5 juli om 20 uur. Even belangrijk voor Katrien is de ‘finnisage’ die plaatsvindt op 11 juli om 20 uur. “Op dat moment zullen alle werken, die niet verkocht werden nog aanwezig zijn en één worden met de ruimte.” (Eddy Logie)

De tentoonstelling ‘Ongekooid’ loopt van 5 tot 11 juli in De Schuur in de Kantinestraat 10 in Rumbeke. Men kan Katrien Jacques en Wim Deganck live aan het werk zien van 6 tot 10 juli van 14 tot 19 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier