Katrien en Steven, drijvende krachten achter Internationaal Brassfestival in Harelbeke

(foto Klaas Verdru)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Harelbekenaren Katrien Van Hoecke en Steven Devolder zijn de drijvende krachten achter het Internationaal Brassfestival. Ze strikten voor IBBA 2019 onder meer de wereldvermaarde Erik Desimpelaere. Ook al een Harelbekenaar.

De International Belgian Brass Academy (IBBA) is een artistiek hoogstaand muziekfestival dat tweejaarlijks georganiseerd wordt in cc Het Spoor in Harelbeke. Sinds de eerste editie in 2013 geniet het festival een reputatie tot ver buiten de landsgrenzen. Het festival omvat masterclasses en workshops, recitals en topconcerten.

Katrien Van Hoecke (42) is verantwoordelijk voor personeel en planning aan het Conservatorium van Brussel. Voor IBBA neemt ze de volledige organisatie op zich. Steven Devolder (45) is professioneel trompettist bij de Koninklijke Muntschouwburg, docent aan het Conservatorium van Gent en lid van het koperensemble Belgian Brass. Hij tekent mee voor de programma-invulling.

Sterren

Katrien en Steven zijn ruim een half jaar bezig met de organisatie. “De artiesten moet je twee jaar op voorhand al contacteren en vastleggen. Die mannen zijn internationaal bezig en hebben een heel drukke agenda. Je moet hen ook op tijd de partituren doorsturen van de werken waarin ze solist zijn. Dat vergt wel enig werk en coördinatie”, zegt Katrien. “De voorbije zes maand was ik er bijna dagelijks mee bezig. Daarnaast is er de logistieke steun, logies, catering en vervoer te regelen.”

De ondertitel van IBBA2019 is ‘Stars of Brass, de sterren van de koperblazers’. “Dat zijn inderdaad sterren. De Koninklijke Muziekkapellen van de Marine en van de Luchtmacht moeten niet bedelen om volk te hebben. Dat is altijd succesvol. Zij zorgen ook voor internationale uitstraling. Een unieke gelegenheid om hen in Harelbeke aan het werk te zien”, duidt Steven. “We hadden de Luchtmacht al eens te gast. De nationale en internationale solisten die toen aantraden waren in de wolken”, weet Katrien.

Harelbeekse roots

Opvallende namen bij de gastsolisten zijn onder meer de Belgen Marc Godfroid, Glenn Van Looy en Nico Schepers, de Noor Ole Edvard Antonsen en de Tjech Radek Baboràk. “Ole Edvard Antonsen soleerde in meer dan 40 landen en nam 60 cd’s op in alle genres. Hij speelde onder meer met John Miles en Lisa Stansfield”, weet Katrien. “Baboràk is een fenomeen. Hij speelde ruim tien jaar bij de Berliner Philharmoniker, maar focust zich nu op zijn solocarrière als hoornist en als dirigent.”

Katrien is bijzonder opgetogen dat ook jazzzanger David Linx komt. “Hij heeft roots in Harelbeke. Zijn vader is wijlen Elias Gistelinck, radioproducer en stichter van Jazz Middelheim. Hij brengt een ode aan Jacques Brel met het Brussels Jazz Orchestra.”

Erik dirigeert honderd muzikanten

Katrien en Steven, drijvende krachten achter Internationaal Brassfestival in Harelbeke
© gf

Op zondag 7 april brengen Belgian Brass en het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke de wereldpremière van A Requiem for Narcissus. Harelbekenaar Erik Desimpelaere (29) schreef het werk en zal het tijdens de openingsavond zelf dirigeren. Hij is componist, pianist en dirigent met een rijkgevulde carrière en won al diverse prijzen.

Erik componeert muziek voor diverse bezettingen: van symfonisch orkest tot solorepertoire. Hij werkte al samen met o.a. het Kamerorkest Brugge, de Koninklijke Muziekkapellen van de Gidsen en de Marine, Astria Trio en zijn broer David, die contrabas speelt. Daarnaast is Erik ook actief als arrangeur bij diverse ensembles. Hij is dirigent van het Kortrijks Symfonisch Orkest en het Harmonieorkest Vooruit Harelbeke.

A Requiem for Narcissus schreef hij in opdracht van Belgian Brass, in het kader van het IBBA 2019 Festival. “Ik heb een stuk geschreven voor 14 koperblazers en 2 slagwerkers de bezetting van Belgian Brass én het voltallig Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke. Alles bij elkaar opgeteld zullen er meer dan 100 muzikanten op het podium staan. Schrijven voor zo’n grote bezetting is een hele uitdaging, ik heb vijf maanden gewerkt om het af te krijgen”, vertelt Erik.

Concert op 7 april om 20 uur in Het Spoor. Kaarten kosten 15 euro.