Karel Van Manderghesellen uit Meulebeke brengen intens stuk van Shakespeare

De cast samen met regisseur Bas Maertens. (foto luc)
Redactie KW

Of de Karel Van Manderghesellen nu hun 70ste of 71ste speelseizoen induiken, laten we in het midden. Met de eerste opvoering in 1949 van het stuk ‘Ik heb het geluk gevonden’ zijn ze nu mathematisch aan seizoen 71. Binnenkort staan ze weer op de planken. Het wordt een voorstelling in stijl. 17 spelers volgen de richtlijnen van regisseur Bas Maertens in het stuk ‘Een Middernachtsdroom’ van William Shakespeare.

Aan de wieg van de Karel Van Manderghesellen stond pater Kapucijn Albert Vanhove die om de reiskosten te betalen naar het verre Pakistan, waar hij de blijde boodschap ging verkondigen, er niets beter op vond dan een toneelstuk te schrijven. Het werd het stuk Ik heb het geluk gevonden. Het stuk werd geregisseerd door André Jansen van de stadsschouwburg Kortrijk. De spelers werden op Meulebeeks grondgebied gerecruteerd. Op 27 en 28 oktober 1949 brachten ze het toneelstuk op de bühne in zaal Aurea in Meulebeke.

Vier gouden meeuwen

Meteen was de Berengemeente een toneelgezelschap rijker dat ondertussen de titel ‘koninklijk’ mag dragen. In 70 jaar toneelplezier brachten de Karels ongeveer 120 toneelstukken naar voren en vervoegden zich iets meer dan 270 ‘speellustigen’ het toneelgezelschap. In die beginjaren was toneel nog een mannenaangelegenheid, maar in 1954 kwam daar met het toneelstuk Goud verandering in.

Het rijkgevuld palmares van de Karel Van Manderghesellen vermeldt ook deelnames aan het Landjuweel en maar liefst vier Gouden Meeuwen voor de spelers Katelijne Vervaeke, Chris Vergote, Ann-Sophie Vanhoutte en Linda Devolder.

Van de spelers wordt verwacht dat ze met de nodige bravoure en intensiteit acteren – regisseur Bas Maertens

Met Een Midzomernachtsdroom brengen de koninklijke Karels een Shakespeariaanse komedie die van de spelers een uiterste concentratie eist. Het verhaal krijgt gestalte tijdens de midzomernacht, de kortste nacht van het jaar die meteen ook de zomer inleidt. Een nacht waarin magie, elfen en liefde, overgoten met een portie romantische maneschijn, hun mythologische rol opeisen.

Twee verliefde koppels

Een Midzomernachtsdroom verhaalt de belevenissen van twee verliefde koppels, van feeënkoning Oberon en koningin Titiana die zich opmaken om het huwelijk bij te wonen van Thesus (hertog van Athene) en Hippolyta (koningin van de Amazones). Het decor is een bos – of wat er moet voor doorgaan – waarin de vier geliefden en de groep amateuracteurs, toevallig ook in het bos met onder meer feeën, een wever, een kleermaker en een smid ons laten zien hoe er met elkaar wordt omgegaan.

“Het gekozen stuk heeft een enorme sterke uitstraling”, aldus regisseur Bas Maertens. “Niet voor niks werden op dit thema opera’s, films, muziekstukken en zelfs toneelstukken geschreven. Van de spelers wordt er dan ook verwacht dat ze met de nodige bravoure en intensiteit acteren.”

De cast

De cast ziet eruit als volgt: Linda Devolder, Katelijne Van Daele, Pieterjan Beheydt, Jan Buyse, Ann- Sophie Vanhoutte, Lies Buyse,Trui Ghesquiere, Kurt Lisabeth, Luc Masschelin, Celine Demey, Sibille Debacker, Bram Desmet, Bieke Honoré, Michiel Coudenys, Sonja Declerck, Katelijne Vervaeke en Ann Verbeke. Ann Deneve zorgt voor tekststeun, Danny Vandenhoudt heeft de belichting in handen en Hendrik Deboeuf zorgt voor het geluid.

Opvoeringen en tickets

Een Midzomernachtsdroom wordt opgevoerd in zaal Ter Deeve, Bonestraat 24 in Meulebeke op zaterdag 23 november om 20 uur, zondag 24 november om 17.30 uur, woensdag 27 november om 20 uur, vrijdag 29 en zaterdag 30 november telkens om 20 uur. Kaarten zijn te verkrijgen bij alle spelers en bij Breiboetiek Marielijne, Plettinckplaats 3 in Meulebeke, 051 48 76 30. Tickets kosten 10 euro (consumptie inbegrepen).

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier