Jules Desmet stelt in december zijn boek over dorpscriminaliteit in Wakken voor

Jules Desmet is gepassioneerd door de geschiedenis van zijn gemeente. © BB
Redactie KW

In december verschijnt het nieuw heemkundig boek van Jules Desmet (79). ‘Het Verdriet van Wakken’ bundelt maar liefst 200 processen-verbaal, opgesteld door de brigadier-veldwachter in de periode van 1875 tot 1918.

Jules Desmet is een geboren en getogen Wakkenaar. Hij volgde destijds handelsstudies aan de vrije hogere handelsschool in Waregem. Hij is een gewezen kaderlid bij de nv Bekaert SA in Zwevegem. Jules is ook al jaren lid van de heemkundige kringen De Roede van Tielt en Bourgondisch Erfgoed Wakken. Hij schreef al mooie opstellen in de lagere school en heeft zijn hele leven veel gelezen. Het was dan ook een jongensdroom om ooit een boek te schrijven. Na veel verzamel- en opzoekingswerk schreef hij op 40-jarige leeftijd zijn eerste boek. Sindsdien kwam er een 20-tal bij.

Je boeken gaan allemaal over Wakken. Vanwaar die grote passie?

“Ik ben opgegroeid in Wakken en heb er mijn hele leven gewoond. Mijn leven lang verzamelde en las ik alles wat er over onze gemeente verscheen. De geschiedenis en het huidige leven in Wakken boeien mij uitermate en ik ben hier altijd actief geweest in het verenigingsleven. Mijn echtgenote is van Wielsbeke afkomstig, maar toen we trouwden wou ik absoluut hier blijven wonen. Gelukkig was mijn vrouw daarmee akkoord, anders had ik van de eerste minuut ambras.” (lacht)

Van welke bronnen maak je gebruik?

“Ik heb veel gesprekken gevoerd met oudere mensen in ons dorp die veel gebeurtenissen zelf nog hebben beleefd en die dus ook levendig kunnen beschrijven. Verder heb ik verschillende archieven bezocht: Kortrijk, Gent, het nationaal museum van Beveren-Waas en natuurlijk ook het Dentergemse archief. Ik heb ook veel te danken aan wijlen Frans Holvoet, auteur van verschillende boeken. Hij heeft enorm veel opzoekingen gedaan en informatie verzameld over onze Wakkense geschiedenis. Enkele jaren voor zijn dood gaf hij die rijke bibliotheek aan mij door, ik ben er hem nog altijd heel dankbaar voor.”

Het boek gaat over delicten zoals vechtpartijen in de cafés, burenruzies, diefstallen, boerenvetes…

Wat vind je zelf je mooiste werk en waarom?

“Ongetwijfeld mijn boek uit 1982 Over cafés gesproken. Ik werkte er lang aan, deed veel opzoekingswerk, maar beleefde er het meeste plezier en voldoening aan tijdens het schrijven. En ik was dan ook trots en tevreden toen het werk gepubliceerd werd. Er kwamen ook veel positieve reacties van de lezers. Het is een verhaal over het reilen en zeilen van de vele Wakkense cafés. In een bepaalde periode waren er maar liefst 93, dat lijkt nu ondenkbaar. Ik schreef ook over de plaatselijke brouwerijen en stokerijen.”

Kan je al iets meer vertellen over je nieuwste boek ‘Het verdriet van Wakken’?

“Het is een werk met ongeveer 200 volkse verhalen over het wel en wee in het Mandeldorp en dat in de periode van 1875 tot 1918. In mei 1871 werd Leopold Lambrecht aangesteld tot veldwachter in Wakken. Met Leopold Lambrecht, die toen 38 jaar was, kreeg het Mandeldorp een garde die als een legendarische figuur de dorpsgeschiedenis zou ingaan. Vanaf 1875 hield de brigadier-veldwachter een Pro Justitia-boek bij. De burgemeester kwam wekelijks samen met de veldwachter op dinsdagvoormiddag en dan kwamen beruchte, volkse en olijke Wakkenaars langs met hun klachten. Het zijn deze verhalen die Leopold de garde nauwkeurig noteerde in zijn proces-verbaalboek, die ik in boekvorm verwerkte.”

Welke zaken komen dan aan bod in het boek?

“De verzameling processen-verbaal geeft een overzicht van de dorpscriminaliteit. Geen grote misdaden, maar kleine delicten, wekelijkse vechtpartijen in de toenmalige cafés, burenruzies en verwijten, kleine diefstallen, boerenvetes over een gracht of een uitweg: kortweg dorpscriminaliteit in al haar vormen. Die pv’s waren in het dialect van toen opgesteld: een volkse taal die de leefwereld van toen typeerde. Je leert eruit welke sociale groepen er in het dorp terug te vinden waren, hoe men tewerkgesteld was en hoe de mensen met elkaar omgingen. Ik nam de werkelijke namen van de dorpsbewoners over, niets is verzonnen.”

Het boek verschijnt begin december. Tot dan kost het boek 20 euro, vanaf november en later 22 euro. Het boek kan besteld worden door overschrijving op BE80 1030 4912 1777 van Jules Desmet, Sanderusplein 1, Wakken, 056 60 37 50, jules.desmet@telenet.be.

(Kurt Beke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier