Jos Pierreux uit Knokke-Heist wint 21ste Knack Hercule Poirotprijs

Op de foto Luc Claessens, Jos Pierreux en Daan Van Der Sluys, uitbater Standaard boekhandel Knokke. © DM
Redactie KW

Lovende recensies en bakken lof van de jury. Geen wonder dat Jos Pierreux op de Antwerpse boekenbeurs met zijn misdaadroman ‘Niets erger dan spijt’ met de 21ste Knack Hercule Poirotprijs aan de haal ging.

“Een ingenieuze plot, een strak volgehouden klacht tegen het establishment en een opmerkelijke stijlbeheersing.” Dat was het oordeel van de jury over de nieuwste thriller van Jos Pierreux. De Knokke-Heistenaar was eerder al driemaal genomineerd voor de prestigieuze boekenprijs, maar ditmaal was het bingo. “Zoals gebruikelijk speelt het hele misdaadverhaal zich af in Knokke-Heist. In de media probeert men het wel eens voor te stellen alsof ik onze badplaats in een slecht daglicht wil zetten. Integendeel… wie niet met zichzelf kan lachen, moet zijn spiegels weggooien”, aldus Pierreux.

Droomplek

“Knokke blijft mijn droomplek om een spannend verhaal te schrijven. Want Knokke heeft veel gezichten: van zeer elitair tot gewoontjes. Van druk tot landelijk… De zomer is er heel ander dan de winter”, aldus de auteur die twintig jaar geleden vanuit Halle in Knokke aanspoelde. “Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om alle Knokke-Heistenaren, het gemeentebestuur en de gemeentelijke diensten te bedanken voor de medewerking die ik steevast ervaar.”

De fictie is voor een stuk verweven met een waargebeurd verhaal

“Mijn nieuwste boek is voor een stuk autobiografisch. In ‘Niets erger dan spijt’ zijn twee verhalen in mekaar gemengd: een verhaal over euthanasie dat niet helemaal zuiver is en een verkrachtingsverhaal. Het verhaal speelt zich voor een stuk in het nieuwe AZ Zeno af waar ik op prospectie ging en waar ik in het voorjaar jammer genoeg een tijdje moest verblijven met hartproblemen.”

“‘Niets erger dan spijt’ is anders dan mijn vorige romans. In het boek staan dingen die ik in werkelijkheid van dichtbij meemaakte. De fictie is voor een stuk verweven met een waar gebeurd verhaal dat diep op mijn privé even inhakte. Ik moest een bepaalde lijn overschrijden en tegelijk rekening houden met andere mensen”, als Pierreux die alvast de korte inhoud van zijn thriller meegeeft. “Terwijl in het hele land terreurdreiging niveau 3 heerst, worden in Knokke twee tienermeisjes verkracht. Hun aanrander heeft kenmerkende tatoeages. Luc Borré bijt zich in het onderzoek vast waarbij er een aanslag gepleegd wordt op zijn leven… De speurder brengt daarbij onder andere een bezoekje aan de Jazz Club Septime’s in de Smedenstraat, de bruine kroeg De Bib op het Gemeenteplein en bistrotheek Billiau in de Dumortierlaan.”

Illustratie

De illustratie op de omslag is van de hand van de Knokke-Heistse kunstenaar Luc Claessens. “Meestal gebruik ik een of ander Knoks kunstwerk als illustratie voor mijn boek, maar ondertussen wordt dat ook door collega’s gedaan. Vandaar dat ik iets nieuws, verfrissend wilde. Met zijn tekeningen herschept Luc de werkelijkheid. Zijn illustratie is een verrijking voor mijn boek”, besluit Jos Pierreux die met de Poirotprijs 5.000 euro wint en een chique vulpenn maar vooral eeuwige roem. Het nieuwe boek van Jos Pierreux kost 20, 50 euro en is te koop in de betere boekhandel.

(DM)