Jos en Michel zingen al vijftig jaar mee met Crescendo: “Hier proeven we van alles”

Koor Crescendo met links Jos Leplae en Michel Declercq die allebei 50 jaar lid zijn van het koor. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Op 1 november is het precies 50 jaar geleden dat Koor Crescendo zijn eerste optreden gaf in Rollegem. Om de 50ste verjaardag passend te vieren, is er opnieuw een optreden van het koor gepland in de Sint-Antonius Abt-kerk in het dorp.

“Het idee om een koor te starten, ontstond tijdens het Sint-Ceciliafeest in 1968”, begint voorzitter Jos Leplae. “Pastoor Gustaaf Stemgée was muziekleraar geweest in de normaalschool in Torhout en wilde een kerkkoor in Rollegem. Hij vroeg aan mijn vader Frans Leplae, Michel Hoornaert, koster Clotaire Leman en Albert Buyck om een koor op te richten. Voor de repetities echt begonnen, kwamen zij regelmatig bij ons thuis om liedjes te zoeken”, weet Jos nog. “In 1969 werd het koor opgericht. Mijn vader was de eerste dirigent.”

De eerste voorzitter was Gerard Vandenberghe. “Hij was enorm vereerd dat hij gevraagd werd als voorzitter. Een jaar later werd hij de laatste burgemeester van Rollegem. Gerard was geen zingend lid maar enkel bestuurslid. Het toeval wil dat hij een oud-leerling was van pastoor Gustaaf Stemgée in de normaalschool.” Gerard werd later even opgevolgd door zijn zoon Jozef en daarna was Jaak Buysschaert voorzitter. In 2009 werd Jos de eerste zingende voorzitter die zowel bestuurslid als zingend lid is.

Het eerste officiële concert van koor Crescendo vond plaats op 1 november 1969 in de kapel van het klooster. “Dit willen we symbolisch herdenken door precies 50 jaar later, op vrijdag 1 november om 10.30 uur, een concert te geven in de Sint-Antonius Abt-kerk.” Op het programma staan de Duitse mis van Schubert en nummers uit de oude doos. Het koor wordt begeleid door een aparte bezetting van twee klarinetten, twee hoorns en een klavier. Jos Leplae en Michel Declercq zullen gehuldigd worden omdat ze beiden 50 jaar lid zijn van het koor. Thomas Buysschaert, Siska Buysschaert, Nathalie Snauwaert, Arlette Wille en Dirk Windey zijn ook al meer dan 25 jaar ononderbroken lid.”

Nostalgie

Op de jubileumviering worden alle oud-koorleden uitgenodigd. “Er waren in de loop der jaren ongeveer 300 leden. Na de viering is er voor de koorleden een etentje in zaal Domino in Rollegem. “In het begin werd er Sint-Cecilia gevierd met belegde broodjes, maar het allereerste etentje vond plaats in zaal Domino, dus ook hier zetten we de traditie verder.” Voor Michel Declercq is de opvoering van de mis van Schubert ook pure nostalgie. “We zongen die mis vaak in de beginperiode met Frans als dirigent. Ik kende die liederen nog allemaal.”

Drie dirigenten

Ondanks de respectabele leeftijd van 50 jaar bloeit het koor als nooit tevoren. In 1969 telde Crescendo 26 leden, vandaag zijn dat er 49. Gedurende die 50 jaar zijn er amper drie dirigenten geweest. Frans Leplae gaf in 1996 de fakkel door aan Francis Bertel, die tien jaar lang het dirigeerstokje in handen nam. Francis was adjunct-kapelmeester bij de Gidsen. Onder leiding van Francis werd er niet enkel meer met orgel begeleid maar werd er ook a capella gezongen. Toen hij tot kapelmeester benoemd werd in Beveco kon Francis dit niet meer combineren. Sinds 2006 is Werner Vandamme dirigent. Het muziekgenre dat door het koor gebracht wordt, is heel uiteenlopend. “Terwijl we vroeger enkel een kerkkoor waren, laat onze dirigent ons nu van alles proeven. We zingen zowel klassiek, pop, jazz, musicals en gospels. We proberen het hele gamma te bereiken, van complexe muziek zoals Brahms tot leuke meezingers”, stelt Jos.

Wie het optreden op vrijdag 1 november in de kerk van Rollegem wil bijwonen, kan een mailtje sturen naar info@koorcrescendo.be of zich aanmelden via een koorlid of bellen naar Michel Hoornaert op 056 21 53 00. De inkom is gratis. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier