Jonge Torhoutenaren spelen dj-sets op Balaton Sound in Hongarije

Lowie Trio (links) en Matijs Gevaert treden op zaterdag 23 juni eerst nog op tijdens de The Last Chapter, het slotevenement van café Apropoo in de Stationsstraat, de zaak waar het voor hen als dj allemaal begonnen is. © Foto JS
Johan Sabbe

Op zaterdagavond 23 juni mogen de Torhoutse dj’s Lowie Trio en Matijs Gevaert nog even ‘proefdraaien’ ter gelegenheid van het allerlaatste hoofdstuk van café Apropoo, maar op zaterdag 7 juli volgt pas écht het grote werk: optreden op Balaton Sound in Hongarije, een van de bekendste elektronische muziekfestivals van Europa. Het hoofdpodium zullen Lowie en Matijs wel niet halen, maar mogen optreden op een festival waar onder andere ook David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike op de affiche staan, is heus een droom die in vervulling gaat.

Lowie Trio (22) uit de Stijn Streuvelslaan heeft enkel nog zijn thesisjaar te gaan en is dan master in de handelswetenschappen. Matijs Gevaert (22) uit de Ruddervoordestraat is nog bezig aan de studies industrieel ingenieur biowetenschappen. Beiden zijn student aan de universiteit van Gent en zitten in die stad in elkaars buurt op kot. Lowie tennist bij KTG Houtland en is in de leiderswerking van KSA ‘s Gravenwinkel actief. Matijs is groepsleider van de scouts Sint-Rembert op de wijk De Goede Herder, voetbalt graag en stapt in de politiek als CD&V-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen straks. Beiden hebben naast dat alles één grote gemeenschappelijke hobby: muziek.

Gestart in de Apropoo

Zowel Lowie als Matijs zijn hun dj-carrière op jonge loopbaan begonnen in café Apropoo in de Stationsstraat. Uitbater Sacha Vandenkendelaere, die zaterdag na bijna negen jaar de deur van de Apropoo definitief achter zich dichttrekt en even later in dezelfde straat café 57 overneemt, schreef destijds een dj-contest uit, waaraan het genoemde tweetal met succes deelnam. “Ik draaide toen in duo samen met stadsgenoot Lowie Lingier”, vertelt Lowie Trio. “We moeten een jaar of 15 geweest zijn. We noemden ons dj Loweed en toen ik later solo ging, heb ik die naam behouden. Ik speel intussen in de Gentse Club Decadance, vooral house en disco house. Op de eerste plaats omdat ik er veel plezier aan beleef en van dit genre hou. Het commerciële circuit interesseert me niet.”

Ook Matijs begon in duo te draaien, met name met Gianni Demeyer uit Zedelgem. Ze noemden zich Bytz & Dirty Beatz en spelen onder die naam nog altijd sets op feestjes en fuiven. “Daarnaast leef ik me solo uit in house en techno als dj Artamus. Het is onder die naam dat ik door wil gaan en ook in Hongarije optreed.”

Op zaterdag 23 juni op het podium bij café Apropoo spelen Lowie en Matijs elk een set in het kader van The Last Chapter, het feest waarmee Sacha Vandenkendelaere samen met zijn vele klanten afscheid neemt van de Apropoo. Het belooft een stomende avond te worden. Voor Lowie en Matijs is de cirkel op die locatie rond.

Journey Of Sound

Van woensdag 4 tot en met zondag 8 juli heeft in het Hongaarse plaatsje Zamárdi aan het uitgestrekte Balatonmeer het wereldbekende festival Balaton Sound plaats. Met dé grote namen uit de wereld van de elektronische muziek en met… Lowie en Matijs.

“We zijn uiteraard supercontent op hetzelfde festival te mogen optreden als de wereldtoppers”, stralen ze. “Dat hebben we in grote mate te danken aan de Club Decadance, waar we beiden dj zijn, en aan Wijnendalenaar Bart Darras en de Journey Of Sound die hij met zijn bedrijfje organiseert. Dat is een road trip met de eigen wagen of in een partybus naar het festival Balaton Sound. Met onderweg optredens en in Hongarije op de festivalcamping een heuse Belgian Stage met elke dag dj’s aan het werk. Wij mogen er vijf dagen lang spelen. Zaterdag 7 juli wordt het absolute hoogtepunt: optreden op het festival zelf.”

Lowie (dj Loweed) mag die zaterdag van 13.30 tot 14.30 draaien en Matijs (dj Artamus) van 14.30 tot 15.30 uur. “Lowie heeft het festival nog nooit aangedaan, maar ik ben er in 2015 en 2016 al als bezoeker geweest”, aldus Matijs. “Ik kan er maar één ding over zeggen: het is er fantastisch. Dat we beiden daar nu ons ding mogen doen, is bijna niet te geloven. Aan het Balatonmeer kom je trouwens meer Belgen tegen dan op Tomorrowland. Niet te doen. We zullen wel wat nerveus zijn, maar toch wordt het vooral genieten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier