Jonge Oostendse scenarioschrijfster wint Visser-Neerlandiaprijs

Redactie KW

De Oostendse scenarioschrijfster An De Gruyter heeft met haar inzending ‘Magique Mécanique’ de scenariowedstrijd voor de Visser-Neerlandiaprijs gewonnen.

Dat is bekendgemaakt op het festival Film by the Sea in het Nederlandse Vlissingen, zo meldt het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV). Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

De scenariowedstrijd, voor een nog te produceren Nederlandstalige speelfilm, televisiefilm of proefaflevering van een televisiereeks, werd voor de vierde maal georganiseerd. De prijs is bedoeld om scenarioschrijvers te helpen hun scenario een stuk verder in ontwikkeling te krijgen.

Jonge Oostendse scenarioschrijfster wint Visser-Neerlandiaprijs

De jury beoordeelde 35 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen en selecteerde daaruit vier genomineerden: Jan Van Dyck met ‘Mijn leven als eskimo’, Paul Govaerts met ‘Koning der Belgen’, Lies Van Grieken met ‘De Leeuwen’ en An De Gruyter met ‘Magique Mécanique’. Van Dyck, Govaerts en Van Grieken kregen ieder een bedrag van 1.666,67 euro.

‘Magique Mécanique’ gaat over een geschifte goochelaar die weigert zijn comateuze dochter los te laten. Hij maakt een levende marionet van haar en treedt met haar op. ‘Magique Mécanique’ is volgens de jury ‘een overdonderend visueel ensemble met sprookjesachtige scènes. De lezer wordt direct bij de lurven gepakt en meegenomen in een fantasiewereld met een duidelijke persoonlijke signatuur van de auteur. Dat ondanks de weelde aan elementen, de scenarist toch een eenvoudige structuur in het verhaal heeft weten te behouden, is een blijk van groot vakmanschap’, luidt het.

(Belga/FJA)