Jonge Meense artieste Cynthia Ballasina komt terug thuis

Sam Scarpulla, Cynthia Ballasina, schepen van Cultuur Griet Vanryckegem en Bart Spitaels bij de voorstelling van het programma van Gebroed!. © CB
Redactie KW

Vanavond gaat in CC De Steiger het multidisciplinair festival Gebroed! van start. Het festival laat het publiek kennis maken met nieuw werk van jonge talentvolle muzikanten, theatermakers en beeldende kunstenaars. Eén van hen is kunstenares Cynthia Ballasina, voor wie dit festival een terugkeer naar haar Meense roots betekent.

“Doorgaans treden in de culturele centra enkel gevestigde waarden op en rest er weinig ruimte voor nieuw en jong talent“, vertelt Chiel Vandenberghe, directeur van CC De Steiger. “Met dit festival willen we het publiek kennis laten maken met jonge makers uit diverse disciplines.”

Op uitnodiging van CC De Steiger verbleven vier kunstenaars een maand lang in Menen. In stadsmuseum ‘t Schippershof kregen ze elk een atelier, waar ze konden broeden op nieuw werk. “Het idee achter dit project is dat de kunstenaars in alle comfort nieuw werk kunnen maken, al dan niet geïnspireerd door de stad, het museum of zelfs elkaar. Een maand lang hebben ze samen geleefd, hard gewerkt en met elkaar opgetrokken”, aldus de directeur.

Zo ontwierp Sam Scarpulla lichtbakken die silhouetten van wereldverbeterende machines voorstellen, Bart Spitaels liet zich in fijne potloodtekeningen inspireren door de architectuur van gebouwen en huizen in Menen, Catharina Dhaen maakte heel gelaagde schilderijen en Cynthia Ballasina maakte drie installaties.

Mijn kinderen

De Meense Cynthia Ballasina (24) studeerde schilderkunst aan de KASK Gent en geeft als leerkracht les aan TKO Wetteren en aan de academie in Rekkem. Ze is niet alleen bezig met schilderen en installaties, maar ook met theater, performances, singer-songwriting, poëzie… Ze wil dan ook geen label opgekleefd krijgen. “Ik ben een creatieve duizendpoot, die van alles wil proberen. Die probeersels zijn allemaal mijn kinderen en daar kan ik niet tussen kiezen”, zegt ze beslist. “Met mijn deelname aan Gebroed! krijg ik een fantastische kans aangeboden en ik ben Chiel daar erg dankbaar voor.” Tot haar zestiende woonde Cynthia in de Koningstraat, destijds berucht om haar prostitutie.

Rue Royale

Dit inspireerde haar tot het maken van een ‘Rue Royale’. “Het is een straat vol speelse inkttekeningen en seksueel getinte cartoons die verwijzen naar anekdotes en gekke herinneringen uit die tijd. In een tweede inktinstallatie ben ik op zoek gegaan naar het ultieme oerbeeld van man en vrouw, de ‘him’ en de ‘her’ van de oer-puurheid. Misschien worden dit wel de nieuwe pictogrammen op de toiletdeuren van De Steiger”, lacht ze.

“Geen label voor mij, al mijn probeersels zijn mijn kinderen. Ik kan niet kiezen” – Cynthia Ballasina

De derde installatie is een impressionant panoramisch schilderwerk, opgesteld in een halve cirkel. “Zo kan je echt middenin het werk gaan staan om jezelf erin te verliezen en terug te vinden. Mythologische wezens symboliseren mijn herinneringen en er is ook een apocalyptisch fragment van de stad Menen in verwerkt”.

Toerist

Naar aanleiding van Gebroed! verbleef Cynthia, die nu in Gent woont, gedurende een maand opnieuw in haar geboortestad. “Ik vluchtte altijd weg van Menen, maar toch was er ook altijd iets wat me naar hier terugtrok. Ditmaal ben ik meegegaan in het enthousiasme van de andere kunstenaars en heb ik me samen met hen als een echte toerist laten verrassen door de stad. Voor mij was het een terugkeer naar de bron, waarbij ik opnieuw zonder oogkleppen naar de stad leerde kijken”, besluit ze.

Gebroed! start vanavond om 19 uur met een gratis optreden van Nieuwe Lichting-winnaars SONS, gevolgd door een afterparty.

Op zaterdag is er muziek, theater en beeldende kunst gebracht door jong talent. Vijf startende theatermakers stellen nieuw werk voor: Fien Leysen, Jamie Hollebeke & Esmée Begeman, Silke Thorrez, Dounia Mahammed, Ferre Marnef & Louis Janssens.

Muzikaal talent is er met Pilgrimage uit Rekkem, Dirk., Low G, Steiger en verschillende andere deejays. En tenslotte stellen ook de vier jonge beeldende kunstenaars hun kunstwerken tentoon.

(Carlos Berghman)

Info: Kaarten voor de zaterdag kosten 10 euro, 5 euro voor -26 jaar. Meer info vind je op www.gebroed.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier