Jong en oud duiken samen in de leefwereld van James Ensor

Voor het gezin van Wouter Vandewal is het de eerste keer dat ze het Ensorhuis bezoeken. © Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Eindelijk is het zover: het vernieuwde Ensorhuis opende de deuren. De woning van de Oostendse kunstschilder kreeg een grondige renovatie en in het pand naast de deur werd een belevingscentrum ingericht. Voortaan zal je in Oostende méér Ensor in het straatbeeld en tijdens evenementen zien. 2024 wordt zelfs een heus Ensorjaar.

Het is een regenachtige dinsdagmorgen wanneer we het gloednieuwe Ensorhuis binnenstappen. Het is de eerste dag dat het museum echt open is en er heerst meteen een gezellige drukte. Relatief natuurlijk, want door de coronamaatregelen mag niet iedereen tegelijk naar binnen. Vandaag moet iedereen een mondmasker dragen; opvallend bij een bezoek aan een schilder die vooral bekend is voor zijn maskers. Het nieuwe centrum moest normaal gezien in mei al de deuren openen, maar ook hier strooide het coronavirus roet in het eten.

Het Ensorhuis zelf is het huis waar Ensor woonde en werkte. Dit pand kreeg een grondige opknapbeurt. “Het is ondertussen toch al bijna drie jaar geleden dat het museum de deuren sloot”, weet Pieter Hens van Toerisme Oostende.

Belevingscentrum

Maar voortaan kan je niet enkel het huis een bezoekje brengen. Het pand naast de deur, op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Van Iseghemlaan, werd ingericht als een belevingscentrum. “Niet zomaar een museum dus”, gaat Pieter Hens verder. “De focus ligt hier echt op beleving. Ook voor kinderen hebben we heel wat elementen uitgewerkt. Zo kunnen zij bijvoorbeeld op een speelse manier op zoek gaan naar de valse James Ensor.”

Het vernieuwde Ensormuseum
Het vernieuwde Ensormuseum© Peter Maenhoudt

Niet enkel kinderen kunnen het museum op een interactieve manier ontdekken. Zo kun je het kunstwerk De Baden van Oostende tot leven wekken wanneer je de interactieve wand aanraakt. Verder kun je met 3D viewers ontdekken hoe de omliggende straten eruit zagen in de belle époque en je laten omringen door projecties van Ensorwerken.

Met een audio guide in de hand ontdek je het belevingscentrum. Elke ruimte is toegespitst op een apart thema. Verder is er ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. De eerste tentoonstelling ‘Ensor en Oostende’ loopt tot 27 september en exploreert de hechte link tussen Ensor en zijn geboortestad. In november wordt de Ensorcollectie van KBC tentoongesteld.

Ambitie

“Het is de bedoeling dat we Ensor voortaan meer terug zien in de stad”, duidt Pieter Hens. “We beginnen nu al met de voorbereidingen voor 2024. In dat jaar is het 125 jaar geleden dat Ensor is overleden. Voor dat jaar hebben we heel wat ambitie en we willen er echt wel werk van maken.” Opvallend: de copyright op de werken van Ensor is vervallen. Dat betekent dat je nu dus in de souvenirwinkel van het Ensorhuis gommen in de vorm van een doodshoofd kan vinden, of een doe-boek voor kinderen. “Maar we zullen de schilder altijd met respect behandelen. Kwaliteit staat voorop.”

Luc Derveeuw en Annemie Acke.
Luc Derveeuw en Annemie Acke.

Luc Derveeuw en Annemie Acke uit Oostakker hebben een tweede verblijf in Oostende. “Toen we hoorden dat het belevingscentrum zou openen, hebben we meteen tickets gereserveerd”, vertellen ze. “We hebben het Ensorhuis nog bezocht vroeger, maar dat maakte toch een ietwat duffe indruk, zeker in vergelijking met wat men hier nu vandaag heeft gerealiseerd. Het is interessant om helemaal in de leefwereld van Ensor te duiken. De focus op bepaalde werken vinden we boeiend, net als het overzicht van waar ter wereld je werken van Ensor kan vinden. Dat dat zo internationaal is, sta je niet altijd bij stil.”

Fan van kleuren

Niek Doyen is op ontdekkingstocht in het museum met haar kleinkinderen Sam (8) en Robin (6) Guns. Ze zijn afkomstig uit Gent en verblijven twee dagen in Oostende. “We zijn heel erg geïnteresseerd in James Ensor”, klinkt het. “Wij zijn vooral fan van de kleuren”, zeggen Sam en Robin. “En het feit dat hij een beetje gek is”, lachen ze. De kinderen volgen het gezinsparcours en zijn bezig met het zoeken naar de valse James Ensor. “We vinden het leuk, maar wel nog een beetje moeilijk.”

Oma Niek Doyen en kleinkinderen Sam en Robin.
Oma Niek Doyen en kleinkinderen Sam en Robin.© Peter Maenhoudt

Ook het gezin van Wouter Vandewal en Esther Vanlingen uit Brugge is bezig met de familiezoektocht. Voor Fien (15) en Tijs (11) is het heel leerrijk. “We vinden het leuk dat het zo interactief is”, vertellen ze. “Het is de eerste keer dat we een bezoek brengen aan het Ensorhuis”, zegt Wouter. “Het is tof dat je écht in zijn huis kan binnenstappen. We zijn geen kunstkenners, maar we kenden natuurlijk de naam James Ensor wel. Ja, we vinden het nieuwe museum heel geslaagd.”

www.ensorstad.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier