Jong architectenbureau maf denkt voor PLATFORM #7 na over toekomst Brugge

Het jonge architectenbureau maf pakt uit met het manifest 'Ideeën voor een weerbare stad'. © SVV
Redactie KW

Voor de zevende editie van PLATFORM kreeg het jonge architectenbureau maf met stamplaats in Kortrijk carte blanche. PLATFORM werd gecreëerd in het kader van de Pre-Triënnale Brugge 2020 en heeft de gedaante van een modulair paviljoen dat zich recht tegenover de kerk van de Brugse deelgemeente Sint-Michiels (ter hoogte van Rijselstraat 98) bevindt. Het betreft een realisatie van studenten Toegepaste Architectuur van Howest.

Eigen aan een architectenbureau werkte maf een aantal ideeën uit voor een werkbare stad. Volgens maf moeten we werk beginnen maken van een andere invulling van onze stadsstructuur. Ze halen hiervoor verhaal bij tal van nieuwsberichten en uitgewerkte artikels die als kartonnen pancartes in het rond hangen.

Op deze miniplakkaten lees je nieuwsheadlines van de meest uiteenlopende media, van HLN (Het Laatste Nieuws) over het Brusselse BRUZZ en VRT NWS tot buitenlandse nieuwsverstrekkers als de Nederlandse krant Trouw en het RTL Nieuws. Niet zelden refereren deze headlines naar de aanslepende coronacrisis en de impact ervan op onze leefomgeving en dus steden, gemeenten en dorpen.

Vijf suggesties

Een manifest genaamd ‘Ideeën voor een weerbare stad’ biedt krachtig leesvoer met een aantal opvattingen terzake. Maf voegt de daad bij het woord en reikt een vijftal suggesties voor bekende plaatsen in Brugge aan: het Minnewaterpark (De parkwachterswoning), Buiten Kruisvest (Het wijkdepot), de busparking aan de jachthaven (De sportparking), de Steenstraat (De winkelwoonluifel) en de Rozenhoedkaai (De ontsnappingsplek).

De geafficheerde teksten kun je op hard papier in flyervorm meenemen, zodat je deze vorm van verbeelding aan de macht thuis (nog) meer tot je door kan laten dringen. Alles bij elkaar: sterk werk.

Je kan de denkoefeningen van maf nog dit weekend aanschouwen en lezen, op zaterdag 29 en zondag 30 augustus, telkens van 14 tot 18 uur. Gratis toegang. (svv)

Info: www.triennalebrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier