Johnny Verhaeghe stelt voor het eerst solo tentoon: “Ik ben kritisch voor mezelf”

Helemaal op het einde van zijn diepe tuin liet Johnny Verhaeghe een tuinhuis metsen en richtte daar zijn atelier in. © MVW
Redactie KW

Johnny Verhaeghe (63) uit de Nachtegaalstraat in Kruiseke pakt dit weekend voor de allereerste keer in de zaal van café Hoogland in de dorpskom van Kruiseke uit met een tentoonstelling van zijn schilderijen. “Een uitgesproken genre zou ik er niet op plakken”, zegt Johnny. “Ik probeer zoveel mogelijk origineel uit de hoek te komen. Deels werk ik puur figuratief, dan eens abstract en ik probeer een vreemde toestand uit te beelden.”

Door Erik De Block

“Zo lijkt de eend die een andere eend op een karretje voorttrekt een kinderlijk gegeven, maar wie goed nadenkt moet er meer achter zoeken. Ik schilder altijd met acryl. Dat is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. De onweerstaanbare prikkel om te schilderen kwam zo’n negen jaar geleden. Eerst schilderde ik in mijn woning of veranda, maar dat bleek algauw heel onhandig en niet praktisch te zijn. Helemaal op het einde van mijn diepe tuin liet ik een tuinhuis metsen. Als kind ben ik nooit naar de tekenacademie geweest. In Kruiseke was er trouwens geen filiaal, nu gelukkig wel. Ik had wel naar de tekenacademie in Wervik kunnen gaan, maar had geen vervoer. Een specifieke opleiding genoot ik dus niet.”

De Paters

Johnny Verhaeghe werkte bij de Vlaamse Waterweg. Hij was in zijn laatste jaren werfinspecteur van de Leiewerken in Wervik. In Kruiseke is Johnny Verhaeghe alom bekend. Niet alleen als lid van de Paters van Kruiseke en bestuurslid van de koninklijke vereniging De Nachtegaal. Jarenlang behoorde hij tot de redactie van ‘t Kruiseikeltje, het ledenblad van de oud-leerlingenbond van vrije basisschool De Graankorrel in Kruiseke.

“Dat ik begon te schilderen was bijna een logisch vervolg van mijn tekenwerk binnen een aantal verenigingen”, aldus Johnny. “Een uitschieter daarbij is ‘t Kruiseikeltje waarvan de eerste uitgave in 1974 verscheen. Er waren toen nog geen computers en de illustraties werden getekend met de hand. Na 45 jaar viel het doek over ‘t Kruiseikeltje. Voor de Kattenknippeling op paasmaandag maakte ik het logo voor op onze sweater en teken ik de affiches.”

In de ouderlijke woning hangen diverse schilderijen. “Regelmatig kreeg ik van wie hier op bezoek kwam, de opmerking om eens uit te pakken met een tentoonstelling”, vertelt Johnny. “Op den duur begon ik er zelf in te geloven. (lacht) Nu ik met pensioen ben, kwam daarvoor tijd vrij. Ik had allang goesting om eens te exposeren, maar ik ben er niet aan begonnen wegens tijdsgebrek en om praktische redenen. Bijna twee jaar geleden nam ik de eerste keer deel aan de derde editie van groepstentoonstelling Art Senior in de Sint-Janskapel in Wervik.”

Café Hoogland

Talent van eigen bodem. Dat is Johnny Verhaeghe alvast. Bovendien blijft hij voor zijn allereerste expositie op eigen bodem en dus het gezellige Kruiseke. “Als rasechte Kruisekenaar koos ik met de zaal van café Hoogland in de Kruisekestraat voor een locatie in de dorpskern“, zegt Johnny. “Met dank aan uitbaters Christiane en André. GC De Knippelaar is voor mijn opzet iets te groot.”

“Er zullen een dertigtal schilderijen te zien zijn. Andere van mijn schilderijen hangen ook bij mensen thuis. Het is niet de bedoeling om het commercieel aan te pakken. Gemiddeld ben ik ongeveer één uur per dag aan het schilderen. Soms eens een dag niet en dan een andere keer twee à drie uur. Soms lig ik in bed, schiet er me iets te binnen en sta ik op voor een kleine notitie of schets. Dat is maar enkele minuten en ‘s morgens weet ik het nog.”

Oefening baart kunst. “Ik vind wel van mezelf dat ik door de jaren heen verbeter. Ik ben kritisch voor mezelf. Het heeft weinig zin om aan iets te prutsen waar je geen goede kant aan ziet. Een werk is maar mooi als het af is. Als de details zijn geschilderd. Soms ga ik wel eens naar een andere tentoonstelling kijken. Bijvoorbeeld in Menen of Lauwe en doe ik daardoor altijd ideeën op.”

Hier en daar staan in het dorp opvallende borden over de tentoonstelling. “Daarvoor kreeg ik de hulp van Noël Verbeke en de broers Eric en Gilbert Verstraete, allen ook lid van de Paters van Kruiseke. Er zijn ook affiches en flyers. Ik zal heel de tijd zelf aanwezig zijn“, vertelt de amateur-kunstenaar. Johnny Verhaeghe is de bedenker van de naam voor GC De Knippelaar in Kruiseke en ontwierp vorig jaar de etiketten op de fles van het nieuw Knippelbier dat in café Het Visputje de eerste keer werd geschonken ter gelegenheid van de Kattenknippeling.

De Leie

“Ik ben ook altijd een fotoliefhebber geweest”, vertelt Johnny. “Ik bezit 8.000 dia’s en foto’s over Kruiseke. Zwart-witfoto’s door de jaren heen. Dagelijks maak ik een wandeling van ongeveer vijf kilometer en werk ook graag in de tuin met waterpartijen die ik volledig zelf aanlegde.”

Vele jaren werkte Johnny Verhaeghe voor De Vlaamse Waterweg en maakte de Leiewerken in eerst Kortrijk en nadien Wervik mee. Geen enkel schilderij gaat echter over de Leie. “Ik zie maar één reden en dat is dat ik vroeger tot vervelens foto’s van de Leiewerken nam”, klinkt het. Achttien jaar volgde ik de Leiewerken in Kortrijk op. Geen schilderij van de Leie dus, maar misschien komt het er nog van.” (lacht)

De tentoonstelling is op zaterdag 5 en zondag 6 oktober telkens van 15 tot 20 uur te bezoeken. Gratis toegang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier