Johan Tahon exposeert samen met Rammstein-frontman: “Een van mijn belangrijkste projecten”

Redactie KW

Tijdens de overzichtstentoonstelling ‘Wir Überleben das Licht’, die vanaf vandaag tot en met zondag 2 december loopt, vult beeldend kunstenaar Johan Tahon vier zalen van het Bonnefantenmuseum in Maastricht met oud en nieuw werk. Bijzonder aan de tentoonstelling is de samenwerking tussen Johan Tahon en Till Lindemann, frontman van de Duitse metalband Rammstein.

Het wereldvermaarde kunst- en modetijdschrift ZOO Magazine bracht Tahon en Lindemann samen voor een crossover-project, een unieke kruisbestuiving waarbij Lindemann zich bij het schrijven van vijf nieuwe gedichten liet inspireren door de beelden van Tahon. ‘Wir Überleben das Licht’, de titel van een van die gedichten, is meteen ook de naam van de tentoonstelling, die een overzicht biedt van oude en nieuwe sculpturen van Tahon. Op de museummuren prijken de vijf gedichten naast foto’s van de rockzanger, poserend tussen de beelden van Tahon. De foto’s maken deel uit van een fotoshoot, die binnenkort ook in ZOO Magazine zal verschijnen. “De expo in Maastricht behoort voor mij tot een van de grotere en belangrijkste projecten uit mijn carrière”, weet Meens ereburger Johan Tahon (53). “De samenwerking met Till maakt van dit project een unieke belevenis.”

Ruw en ongepolijst

Als beeldend kunstenaar geniet Tahon internationale bekendheid. Zijn gipsen, bronzen of keramieken beelden, vaak ritueel overgoten met wit glazuur, verzinnebeelden gekwetste wezens in hun spirituele zoektocht naar vervolmaking en naar zichzelf. Zijn sculpturen zijn dan ook ruw en ongepolijst, met vervormingen, breuken, holtes en doorboringen.

“Ik vermoed dat we een getormenteerde ziel gemeen hebben” – Johan Tahon

Rauw en ongepolijst zijn ook de teksten van Till Lindemann (55). Met weinig woorden schrijft de Duitser krachtige maar weldoordachte songteksten en gedichten. Thema’s als eenzaamheid, geweld, pijn en seksueel verlangen komen erin aan bod en Lindemann gaat daarbij geen taboes uit de weg. In 2002 en 2013 verschenen zijn dichtbundels ‘Messer’ en ‘In Stillen Nächten’ met gedichten ‘die klinken alsof ze tijdens koude nachten in het ijs gekerfd zijn’.

Getormenteerde zielen

Voor Lindemann kan er van kunst geen sprake zijn zonder lijden, geleden pijn is voor hem een onmiskenbare bron van inspiratie en creativiteit. Angst maakt dan weer ontegensprekelijk deel uit van Tahons levenservaringen en is de reden waarom hij beelden maakt. “Ik vermoed dat we beiden een getormenteerde, gekwetste ziel hebben”, aldus Johan.

Provocerende teksten en krankzinnige optredens, theatraal, bombastisch en rijkelijk voorzien van pyrotechnische hoogstandjes, zijn het handelsmerk van Rammstein. In de krachtige volle baritonstem van Till weerklinken sentimentaliteit, melancholie en dramatiek maar ook grove en brute agressie zijn nooit ver weg. “Van uitzicht is hij een echt beest”, vertelt Johan, “maar in werkelijkheid is hij een gevoelige, vriendelijke en dankbare man.”

Ecce Homo

Het project in Maastricht is niet het enige waarmee Johan op dit moment bezig is. Zo loopt zijn solotentoonstelling ‘Monk’ nog tot en met 25 november in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa 2018. En in de Marktkirche van het Duitse Hannover stelt de kunstenaar nog tot 7 februari sculpturen tentoon rond thema’s uit het christendom, jodendom en islam. Vlakbij staat overigens ‘Twins/Zwillinge’, een van zijn belangrijkste en meest symbolische sculpturen. Op de plaats waar Nationalsozialisten van Hitler tijdens de Kristallnacht in 1938 de plaatselijke synagoge plat brandden, belichamen de beelden van twee gelijkwaardige levensgrote vrouwen het christendom en het jodendom.

Dichter bij huis is er tot 25 februari de groepstentoonstelling ‘Ecce Homo’ in Antwerpen, een tentoonstelling in de vorm van een wandeling doorheen de Antwerpse binnenstad, waarbij 63 hedendaagse Belgische kunstenaars op negen locaties tentoonstellen rond één universeel thema: de mens. Tahons duosculptuur ‘First dreams’ is er te bezichtigen in de tuin van het ziekenhuis ZNA Sint-Elisabeth. En natuurlijk zijn er ook in zijn geboortestad Menen prachtige werken van Tahon te bewonderen, zowel in als voor het stadsmuseum ‘t Schippershof.

(Carlos Berghman)

04 MENE Overzichtstentoonstelling Johan Tahon CB2.png

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier