Joeri Decuyper uit Hooglede brengt Nederlandstalige popmuziek

Joeri Decuyper, thuis in de Beverenstraat met zijn gitaren: "In een lied moeten taal en melodie perfect samen gaan." © Foto GD
Redactie KW

De Beverenstraat in Hooglede is de thuisbasis van Joeri Decuyper (26), die met enkele vrienden deel uit maakt van een Nederlandstalige popgroep.

Joeri is afkomstig uit Torhout, waar hij aan het VTI mechanica studeerde. Hij heeft echter een serieus boontje voor muziek, en dan nog liefst voor het maken en uitvoeren van eigen nummers in de moedertaal. Vroeger speelde hij bij de Engelstalige groep The Itch maar hij verklaart zelf de ommezwaai.

De juiste gevoelens

“Het begon met een nummer dat ik voor mijn vriendin schreef, in het Nederlands, en het gevoel lag onmiddellijk juist. De combinatie van tekst, klank en melodie klikte en ik had direct door dat ik enkel in mijn eigen taal de juiste gevoelens kon uitdrukken.” Taal is echter een uitdaging en het is niet simpel om de juiste letterklanken te vinden die samen met een melodie een goed gevoel weergeven. Samen met Kasper Quartier (drums), Olivier Vanisacker (bass) en Silke Verfaillie (teksten en backing vocals) vormt Joeri (gitaar en zang) de groep Javahn.

Joeri is overtuigd van de schoonheid van onze taal: “Voor velen bekt Nederlands niet zo goed, muzikaal gezien, maar daar ben ik helemaal niet van overtuigd. Kijk maar naar wat Doe Maar of Bart Hermans gemaakt hebben, om maar een paar van onze voorbeelden te noemen. Spelen met taal, en dan nog in combinatie met muziek, is een echte uitdaging. Heel boeiend om daar mee bezig te zijn.”

Eigen werk

“De tekst van een lied, de klank van de woorden, het moet een geheel met de melodie vormen om de juiste gevoelens over te brengen. En daar is best wat werk aan, maar, gezien het onze eigen taal is, hebben wij daar dan ook veel meer voeling mee. Eigen werk brengen vinden wij heel belangrijk.”

Op www.vi.be/javahnmuziek is alle informatie over de groep te vinden en kan een demo beluisterd worden.

(GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier