Jochen Verbeeke duikt op in ‘1 jaar gratis’ op Eén: “Zelfs de grootste dommerik kan winnen”

© JRO
Redactie KW

Oostendenaar Jochen Verbeeke staat zaterdag aan de knoppen in de eerste aflevering van ‘1 jaar gratis’ op Eén. Hij zit bij de laatste 16 nadat hij werd geselecteerd uit 2.400 kandidaten. “De winnaar wint het jaarsalaris van de meestverdienende kandidaat”, lacht hij.

Het eerste seizoen van 1 jaar gratis startte in 2001. De quiz werd toen nog gepresenteerd door Herman Van Molle en Katja Retsin. Dat deden ze zeven seizoenen lang. Tot het programma afgevoerd werd wegens te duur. Thomas Vanderveken is de presentator van de nieuwe reeks dat vanaf zaterdag 4 januari op televisie komt. Eén van de 16 kandidaten is Oostendenaar Jochen Verbeeke. Hij is kok en een harde werker. “Ik ben altijd al iemand geweest die zo de minst interessante dingen wist. Vraag mij hoeveel vrouwen Michael Jackson had en ik weet het antwoord”, lacht Jochen.

“Ook in geschiedenis ben ik redelijk goed. Vraag me geen datums, maar vraag me hoe iets ontstaan is en ik zal meestal wel kunnen antwoorden. Maar eigenlijk kan je voor het type vragen dat je wordt gesteld niet studeren. Je moet wat algemene kennis hebben en dan kom je al een eind ver. Eigenlijk kan de grootste dommerik de quiz winnen (lacht). Maar mensenkennis is een belangrijke factor. Mijn sterkste vak op school vroeger? Dat waren eerder de praktijkvakken, maar ik was wel erg geïnteresseerd in geschiedenis.”

Drie spelronden

In de quiz nemen 16 kandidaten het tegen elkaar op in drie spelronden. De drie laagst geklasseerde spelers staan vooraan en proberen hogerop in de ranking te geraken. De speler die na 15 vragen het laagst gerangschikt staat, moet de vuurproef spelen. Als de kandidaat die proef overleeft, moet hij de ‘meer of minder-vraag’ spelen tegen de kandidaat die voorlaatste eindigde. De vier beste kandidaten nemen het op tegen elkaar in de grote finale. De winnaar krijgt het nettoloon van de meest verdienende kandidaat. “De 16 kandidaten hebben de meest uiteenliggende beroepen. Zo zit er een arts, een piloot, een student, een bananenrijper en een kok bij. Hoeveel die mensen verdienen, weten alleen de programmamakers. We weten dus niet welk bedrag op het spel staat. Maar iedereen weet uiteraard dat een dokter en een piloot goed verdienen. Het gaat dus al snel om enkele tienduizenden euro.”

Vraag mij hoeveel vrouwen Michael Jackson had en ik weet het antwoord

Jochen schreef zich in om een duidelijke reden: het geld. “Ik denk dat iedereen wel een mooie som geld wil winnen. Weet je… wij hebben een nieuw samengesteld gezin met zeven kinderen. Op reis gaan is dus niet zo evident en financieel al zeker niet. Mocht ik de finale winnen dan is dat het eerste wat we gaan doen: een mooie reis boeken voor ons gezin.”

Ervaring van vriend

Maar niet alleen het geld bepaalde zijn keuze. “In het laatste seizoen was een vriend van mij een van de kandidaten. Hij zei me dat het een onvergetelijke ervaring is en dat de opnames hem altijd zijn bijgebleven. Het is zo’n spannende quiz… Daarnaast sta ik altijd open om nieuwe mensen te leren kennen. De quiz was dus de ideale kans om mijn kennis te testen, nieuwe mensen te ontmoeten en eventueel wat geld te winnen.”

Wie wil weten of Jochen de eerste aflevering overleeft, kan zaterdag afstemmen op Eén om 20.45 uur.