Jeugdige uitblinkers bij het Houtlands Harmonieorkest

De jonge contrabassisten van het Houtlands Harmonieorkest: Fran Decloedt (links) en Marie Debonnet. © foto JS
Johan Sabbe

Het nieuwjaarsconcert van het Houtlands Harmonieorkest staat op zaterdag 11 januari vanaf 20 uur in het cultuurcentrum de Brouckere bol van de klassieke en de operamuziek. Met twee ervaren stemmen te gast – sopraan Lies Verholle en bariton Mark Ellis Gough – maar evengoed met twee 16-jarige contrabassisten op het podium: Fran Decloedt en Marie Debonnet, zowat de jongsten van de harmonie.

“Ook Tess Denys (15), die klarinet speelt, is ongeveer onze leeftijd”, zeggen Fran en Marie. “We zijn blij dat het prestigieuze harmonieorkest onder de leiding van dirigent Nico Logghe – een grote naam in het wereldje – ons als jongeren zoveel kansen geeft.”

Met Arturo Sandoval

Fran en Marie komen beiden uit een muzikaal nest. Fran (16) woont met haar ouders Bart Decloedt (44) en Veerle Dekeyzer (44) en haar jongere zus Nel (13) en jongere broer Miel (10) in de Boeiaardstraat. Bart is interieurarchitect, Veerle staat in het eerste leerjaar van vrije basisschool De Revinze op de wijk Don Bosco.

Marie (16) woont met papa Pieter Debonnet (46), mama Katelijne Knockaert (43) en de zussen Noa (13), Alice (11) en Mila (8) in de Constant Permekelaan. Pieter, die zelf contrabas speelt, geeft les aan BLO-school De Torretjes en Katelijne is collega van Veerle, de mama van Fran: ze geeft het derde leerjaar aan de Revinzeschool.

“Via onze mama’s hebben Marie en ik elkaar leren kennen en zijn we vriendinnen geworden”, zegt Fran. “Al sinds onze peutertijd in het kinderdagverblijf. Nu volgen we beiden het vijfde jaar aan het plaatselijke college (Sint-Jozefsinstrituut), weliswaar niet in dezelfde klas. Maar de lessen contrabas aan de Torhoutse Kunstacademie volgen we wél samen. Met een bekende en sympathieke leraar dan nog: Michel Vangheluwe van de folkgroep Ishtar.”

Fran is van meerdere muzikale markten thuis, want ze speelt ook viool en saxofoon. En in de schaarse tijd die nog rest, doet ze aan competitiezwemmen bij de plaatselijke zwemclub Thor. “Ik speel al contrabas sinds het tweede leerjaar van de basisschool”, zegt ze. “Waarom ik voor zo’n groot instrument gekozen heb? Omdat mijn ouders dan meteen een nieuwe auto dienden te kopen om het te vervoeren (lacht). Neen, serieus: omdat ik het zo’n fantastisch ding vond. En omdat ik het liefst een instrument wou dat je met een strijkstok bespeelt. Al moet je ook soms aan de snaren plukken. Die speelwijze met de vingers heet pizzicato. Ik heb het liefst dat we dit mogen beperken, want na een tijdje begint het pijn te doen aan je vingertoppen.”

Marie is een jaartje later met de contrabas gestart: in het derde leerjaar. Dat papa Pieter het instrument bespeelt, zal haar ongetwijfeld beïnvloed hebben. Ze zag hoe hij ervan genoot.

“Hij speelt in groepjes, maar niet in het Houtlands Harmonieorkest”, zegt ze. “Fran en ik zijn pas sinds mei lid van de harmonie. We werden gevraagd om aan te sluiten omdat er contrabassisten nodig waren voor het grote concert van het orkest samen met de wereldberoemde trompettist Arturo Sandoval in het Brugse Concertgebouw. Dat was op 12 oktober voor om en bij de 900 toehoorders. Een van de grootste projecten van het harmonieorkest ooit en daar waren Fran en ik meteen bij. Een unieke kans!”

“Het was wel akelig te weten dat je voor zo’n groot publiek moest spelen”, vult Fran aan. “Maar gelukkig zagen we tijdens het concert de mensen niet zitten. Het was één groot zwart gat. Of we nerveus waren? Toch wel een beetje. Of we stress zullen hebben tijdens het komende nieuwjaarsconcert? We jagen elkaar weleens op, ja (lacht). Maar die zenuwen glijden snel weer van ons af.”

Veel leren van dirigent

Tijdens het nieuwjaarsconcert van zaterdag 11 januari zal het Houtlands Harmonieorkest een gevarieerd programma brengen, gaande van Perpetuum Mobile van Johann Strauss tot Mozarts Figaro en van The Toreador Song uit de opera Carmen tot de Radetzkymars.

De deuren gaan om 19.30 uur open, het eigenlijke optreden start om 20 uur. “De samenwerking met een sopraan en een bariton, wordt heel bijzonder”, vindt Fran. “Als gevolg van de examenperiode op school hebben we enkele repetities gemist, maar vanaf nu zullen we op volle toeren oefenen. Van dirigent Nico Logghe kunnen we veel leren. Dat is een pluspunt voor ons als jonge muzikanten. Maar vooral: we amuseren ons in het bespelen van de contrabas. En dat is de kern van de zaak.”

Nieuwjaarsconcert Houtlands Harmonieorkest op zaterdag 11 januari om 20 uur in het cc de Brouckere. Tickets (12,50 euro) via www.ticketwinkel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier