Jeugdensemble Jorko speelt 42ste nieuwjaarsconcert in De Balluchon

Op de foto zien we bestuurslid Erik Claeys, voorzitter Luc Desimpel en bestuurslid Erik Dewilde. © BC

Het jeugdensemble Jorko maakt zich op voor het 42ste nieuwjaarsconcert dat op zaterdag 4 en zondag 5 januari wordt gespeeld in De Balluchon. “Tot twaalf jaar geleden speelden we ons nieuwjaarsconcert maar een keer. Maar net zoals veel andere verenigingen, kregen wij ook te maken met het Balluchon-effect, waardoor we nu twee keer de zaal mooi kunnen vullen”, zegt Luc Desimpel, al ruim 30 jaar voorzitter van Jorko.

Jorko is destijds ontstaan uit Fanfare Sint-Joris en werd opgericht door Erik Dewilde en zijn broer/dirigent André. “Jorko is een jeugdfanfare met klasse. Sinds onze start lukt het ons nog altijd om kinderen en jongeren aan te trekken en op te leiden bij Jorko”, begint secretaris Erik Dewilde (64) die wordt bijgetreden door Erik Claeys (77) en voorzitter Luc Desimpel (66). “En het is na al die jaren nog mogelijk om onze repetities op zondagvoormiddag te organiseren en dat zelfs al vanaf 9.30 uur. Je zou kunnen denken dat kinderen en hun ouders – die hen brengen – graag uitslapen op zondag, maar toch vinden onze jongeren het nog altijd de moeite om uit hun bed te komen voor Jorko.”

“Wat onze sterkte is? We hebben meerdere sterktes. Ten eerste blijven onze leden altijd maar bijleren, ze kunnen bij ons blijven groeien dankzij onze professionele begeleiding . Dat is absoluut een van onze grootste sterktes. Daarnaast is Jorko ook een vriendengroep, een familie die bij elkaar hoort. Elk jaar houden er een zestal leden mee op, maar elk jaar krijgen we er ook een zestal leden bij van de muziekschool. Die nauwe samenwerking tussen de muziekacademie en Jorko loopt al jaren zeer goed. De lokale muziekacademie is onze basis, want wie geen notenleer kent en geen instrument kan bespelen, kan niet bij ons terecht. Bij ons leren jongeren samenspelen in groep, leren ze muzikaliteit.”

Talent van eigen bodem

“We zijn ook trots op ons talent, zoals dirigent Bono Depoorter, om maar iemand te noemen. Hij is als beginnertje gestart bij ons en is nu componist, schrijft musicals en studeert af aan het conservatorium.”

Jorko telt 46 gevorderde muzikanten, 17 beginnende muzikanten of Mini’s, twee dirigenten en negen bestuursleden. “Het concert wordt ongetwijfeld opnieuw een mooi muzikaal hoogtepunt. In de eerste helft van het concert spelen de 46 muzikanten onder leiding van dirigent Bono Depoortere. De beginnelingen repeteren een apart repertoire en brengen dat in het tweede deel van het concert onder leiding van de 17-jarige dirigent Hugo Pereira.”

“In navolging van Studio 100 die volgend jaar de tweede editie van de musical Daens brengt, willen wij van Jorko al een voorsmaakje brengen van deze bijzonder mooie muziek. Daens neemt ons mee naar het Aalst van 1888. De bevolking werkt er onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken. Ze worden misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteuren. Ook de majestueuze filmmuziek van de Duitse componist en producent van de film Pearl Harbor, Hans Zimmer ligt op de pupitre.”

Twee concerten

Het nieuwjaarsconcert wordt gespeeld op zaterdag 4 januari om 20 uur en op zondag 5 januari om 15 uur in de Balluchon. Kaarten in voorverkoop kunnen nog gereserveerd worden tot zondag 22 december en kosten 14 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar betalen 6 euro. Bestellen gebeurt via mail op kaarten.jorko@gmail.com, telefonisch op 0474 49 10 46 of tijdens de repitities in Ons Huis op zondagvoormiddag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier