Jeanne en Francine stellen werk tentoon in het Koetshuis: “Schilderen is mooie uitlaatklep”

De schilderwerken van Jeanne Naessens en Francine Van Rechem zijn vanaf 10 september tentoongesteld in Waregem. © GV
Redactie KW

In het Koetshuis in Waregem kan je vanaf 10 september de tentoonstelling gaan bekijken van Mystery Art. Vichtenaren Jeanne Naessens en Francine Van Rechem maken deel uit van deze groep amateur-ambachtskunstenaars. Zes vrienden met een passie voor kunst heten je van harte welkom gedurende vijf dagen.

De groep bestaat uit Waregemnaren Christine Sack, Freddy Declercq en Martine Verhelst, Isabelle D’Hooghe uit Zulte en Jeanne Naessens en Francine Van Rechem uit Vichte. Groepslid Kathleen Coussement kon niet deelnemen. Ze ontmoetten elkaar jaren geleden via diverse kunstverenigingen waaronder Indigo Anzegem en Atelier Geert Coucke in Deerlijk. Via deze tentoonstelling proberen zij de bezoeker even binnen te laten treden in hun boeiende wereld van het creëren en schilderen, elk in hun geheel eigen stijl.

Jeanne Naessens en Francine Van Rechem stelden eerder al samen tentoon in de Oude kerk in Vichte. Jeanne Naessens (74) is begonnen met schilderen in 2008 bij de kunstvereniging Indigo en in 2014 startte ze bij Atelier Geert Coucke om wat techniek bij te leren. “Mijn werken zijn vooral in olieverf en ook enkele in acryl”, doet ze uit de doeken. “Een eigen stijl heb ik niet, ik schilder wat ik graag zie en aankan. Ik ben begonnen na het onverwachts overlijden van mijn man Etienne Vanhoutte in 2004. Samen hadden we een toneelcarrière achter de rug die zich hoofdzakelijk afspeelde in Vichte waar we zowel in toneelgroep Streven als in de Schietspoele actief waren. Etienne als decorbouwer en ik als spelend lid. In Roeselare speelden we ook enkele jaren in twee gezelschappen, namelijk bij Kunst en Vreugde en bij het Cracommertheater.”

Decoratiewinkel

“Toen mijn man gestorven was, ben ik gestopt met toneel spelen. Toevallig ontmoette ik toen iemand die schilderde bij Indigo in Anzegem en die mij meevroeg en zo is de bal aan het rollen gegaan. Bezig zijn met verf deed ik eigenlijk al jaren, maar dan in een ander kader. Mijn man was namelijk decoratieschilder en ik had jaren een decoratiewinkeltje in de Veldstraat in Vichte waar ik verf en behangpapier verkocht en gordijnen en overgordijnen maakte op maat. Na zijn overlijden ben ik dan in 2005 gestopt met mijn winkeltje.”

Eigen stijl heb ik niet, ik schilder wat ik graag zie – Jeanne Naessens

“Schilderen is nu echt mijn passie. In een ver verleden heb ik nog tien jaar accordeon gespeeld omdat ik dit moest doen van mijn vader. Ik was toen lid van de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia waar ik carillon (klokkenspel, red.) en saxofoon speelde. Verder ga ik af en toe nog wel eens naar het theater. Alleszins ben ik niet de enige die graag bezig is met verf. Mijn dochter werkt in de Colora-winkel in Oudenaarde en mijn kleindochter werkt in Boss Paints in Beveren-Leie. Dus de genen van mijn man zijn doorgegeven. Hij zou er trots op geweest zijn.”

Francine Van Rechem (77) is in 2007 in Vichte komen wonen en begon kort daarna met schilderen in de Anzegemse kunstvereniging Indigo om dan in 2013 in het Atelier van Geert Coucke in Deerlijk te starten met acryl- en olieverf. “Ik schilder graag de zee, zonsondergangen of andere dingen die mij aanspreken”, legt Francine uit.

Portretten

“Schilderen is gewoon een mooie uitlaatklep. Ook schilderde ik reeds portretten van mijn kleinkinderen en mijn man. Ik ben begonnen met schilderen om mijn verdriet te kunnen verwerken naar aanleiding van de dood van mijn man Jozef Demuynck. Zo heb ik het een beetje kunnen loslaten. Hij overleed in 2005 en was afkomstig van Vichte. Zelf ben ik geboren en getogen in Deerlijk, waar mijn man en ik jarenlang woonden. Wat het tentoonstellen betreft, hebben Jeanne en ik al twee keer in de Oude kerk in Vichte een grote tentoonstelling gegeven samen met een aantal keramisten. Dat was een groot succes met telkens veel volk dat met plezier onze werken kocht”, besluit Francine.

Tentoonstelling van Mystery Art in het Koetshuis in Waregem van 10 tot en met 14 september (gratis toegang). Donderdag 10 en vrijdag 11 september van 14 tot 18 uur; zaterdag 12 en zondag 13 september van 10 tot 18 uur; maandag 14 september van 14 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier