Jean-Pierre Lepoutre filmt de bevrijding van Menen

In zijn project kan Jean-Pierre Lepoutre zijn passies voor film en muziek met elkaar combineren. © SLW
Redactie KW

Dit weekend vinden de filmopnames plaats voor de musical ‘Oorlog en vrede’. Jean-Pierre Lepoutre legt op digitale pellicule vast hoe Menen werd bevrijd in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De opnames zullen in januari vertoond worden tijdens de musical die het relaas zal brengen van deze twee bijzondere dagen in de geschiedenis van de stad.

De musical ‘Oorlog en vrede’ wordt een uniek spektakel. Het enthousiasme waarmee initiatiefnemer Jean-Pierre Lepoutre vertelt, is heel aanstekelijk. Het wordt uitkijken naar januari, wanneer de musical zal worden opgevoerd in cultuurcentrum De Steiger. “Het idee om een musical te maken rijpte al een tijdje. Het was onze voorzitter van Rotary Club Menen Frank Dhondt die me aanspoorde om mijn plannen uit te voeren”, zegt Jean-Pierre. In het verleden bracht hij al verschillende kerstconcerten in cc De Steiger, voor het eerst zal hij het Meense publiek laten genieten van een heuse musical.

“Maar het wordt niet zomaar een musical”, benadrukt Jean-Pierre. “Het wordt een combinatie van film, acteren en zang. Zingen is mijn lust en mijn leven, mijn andere hobby is film. Ik was twintig jaar voorzitter van de lokale filmclub. Een van de kortfilms die ik maakte, was ‘Hongaarse Rapsodie n°2’. Die viel trouwens in de prijzen en werd nog vertoond op de toenmalige BRT. In dit nieuwe, grote project combineer ik mijn beide passies: muziek en film.”

Historisch correct

De musical ‘Oorlog en vrede’ brengt het verhaal van de laatste dag van de eerste en de tweede wereldoorlog in Menen. Het verhaal is voor 80 procent historisch correct. “Ik koos dit thema omdat ik vind dat er rond de herdenking van WOI bedroevend weinig gebeurd is in Menen”, legt Jean-Pierre zijn keuze voor het onderwerp uit. “Terwijl Menen toch een stad aan het front was. Ik verzamelde een schat aan informatie over die dagen. Bij de heemkringen, bij Walter Desmet, las ik dagboeken over die periode en zo kwam ik geleidelijk aan tot mijn scenario.”

“Ik vond dat er bedroevend weinig gebeurd is in Menen rond de herdenking van WOI”

Het unieke aan de musical is dat beide onderdelen ingeleid worden door een film van een tiental minuten. Op zaterdag 30 september wordt de bevrijding van Menen in WO1 gefilmd, op zondag 1 oktober zal de markt overspoeld worden door legervoertuigen en acteurs die de bevrijding van Menen in WO2 zullen ensceneren. De opnames vinden plaats op verschillende locaties.

Bunkers op de Koekuit

“Tijdens WOI was er op de Koekuit een vliegveld. In de omgeving waren er dertien bunkers, die het vliegveld moesten beschermen. Het vliegveld was het eerste doelwit dat de oprukkende troepen wilden vernietigen. Aan de Hoogpoorthoeve zijn nog twee authentieke bunkers te vinden, perfect voor de opnames die we willen maken”, weet Jean-Pierre. “Ook de vlucht van de Duitsers en de terugkeer van de vluchtelingen brengen we in beeld. De muziek die daarbij hoort is ‘Le Madelon’, dat lied wordt dan hernomen door het Rotarykoor tijdens de musical.”

Het Rotary koor, aangevuld met een aantal leden van koor Ortier, is al druk de liederen aan het oefenen. De film opnames vinden dit weekend plaats.
Het Rotary koor, aangevuld met een aantal leden van koor Ortier, is al druk de liederen aan het oefenen. De film opnames vinden dit weekend plaats.© SLW

Zondag vanaf 16 uur wordt op de Grote Markt de aankomst van de geallieerde troepen geënsceneerd. Een twintigtal Engelse en Canadese legervoertuigen wordt verwelkomd door de bevolking van Menen. “Ik kreeg heel wat aanvragen om in de film mee te spelen. Zo komen er re-enactors die zullen schieten met losse flodders. Het initiële plan was om drie motoren en twee legervoertuigen te laten toekomen, maar de interesse is heel wat groter. Ik heb velen moeten weigeren, het moet allemaal controleerbaar blijven”, stelt hij.

Cie Tabloo

De film-musical is een groot opgezet project waarbij Rotary Menen alle steun verleent maar ook actief mee acteert en zingt. “Het koor bestaat uit twintig leden van Rotary Menen en zeven van koor Ortier uit Wevelgem. De repetities zijn al maanden bezig”, legt Jean-Pierre uit. “De leden van de Rotary zijn op de film te zien als figuranten, de eigenlijke acteurs zijn leden van Cie Tabloo. Zij hebben me ook fantastisch geholpen door meer dan honderd kostuums in bruikleen te geven. Dankzij het stadsbestuur en de politie kunnen we volgend weekend vrij bewegen in de stad en ongehinderd de opnames maken.”

Opnames in Menen

Het filmgedeelte van de musical ‘Oorlog en vrede’ wordt opgenomen in Menen op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. Waar dat praktisch mogelijk is, wordt het publiek toegelaten om vanop afstand de opnames bij te wonen.

Op zaterdag staat de filmploeg vanaf 15 uur aan het Achterkapelleke in de Benedictinessenstraat, bovenaan Park ter Walle. Aansluitend wordt in het park zelf gefilmd waar een groep Duitsers op de vlucht slaan voor een menigte volk. Op zondag om 9 uur kan je bij het oud sluizencomplex de aftocht van de Duitsers in WOII meemaken. Om 15 uur staat de filmcrew aan de Vedastuskerk waar Duitse soldaten worden opgehaald en om 16 uur wordt de bevrijding gefilmd op de Grote Markt. Een stroom legervoertuigen luidt de intocht van de geallieerden in.

(Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier